Thibaut Pinot je díky svému romantickému pojetí cyklistiky a výrazné osobnosti oblíbeným závodníkem pro spoustu fanoušků na celém světě. Zároveň je poměrně psychicky nestálý a podléhá emocím. I díky tomu je oblíbený, ale na kole mu to většinou nepomáhá. Ovšem v závěrečné etapě Tour of the Alps měl tak velkou motivaci, že překonal i únavu a nepřízeň okolností a dojel si pro vítězství.

Pro první vítězství po více než 1000 dnech. Naposledy slavil v horské etapě Tour de France s cílem na Col du Tourmalet. Na Tour de France 2019 patřil k nejsilnějším jezdcům, ale závod nedokončil kvůli nenápadnému zranění kolena. Pinota tato zkušenost poznamenala. Měl velmi blízko k pódiovému umístění na Tour, možná by s Eganem Bernalem bojoval i o vítězství na největším závodě světa. Místo toho musel vzdát a zvažoval dokonce i ukončení kariéry.

Marc Madiot, ředitel týmu Groupama - FDJ, talentovanému vrchaři konec kariéry vymluvil. Přesto se Pinot další dvě sezóny hledal, nezískal žádné vítězství, ani jiný úspěch na velkých závodech. V druhé polovině sezóny 2021 už byl opět v dobré náladě a lepší kondici, ale až nyní je opravdu zpět. Na Tour of the Alps se rozhodl usilovat o etapová vítězství, celkové pořadí přenechal týmovým kolegům MIchaelu Storerovi a Attilu Valterovi. I proto ho tak zklamalo, když ve 4. etapě s cílem na vrcholu stoupání do Kalsu. "Jsem hrozně zklamaný, byl jsem tak blízko vítězství," říkal ve čtvrtek odpoledne. "Záleží na detailech. Kdybych měl na konci posledního stoupání o 5 až 6 vteřin víc, mohlo to vyjít... Je to frustrující."

"Myslel jsem na všechno, čím jsem si v posledních dvou letech prošel, ale bohužel to nevyšlo. Budu trpělivý. Vím, že mnoho fanoušků čeká na mé další vítězství. Já také, a až zase vyhraju, bude to taková úleva, že už nic nebude jako dřív," dodal. 

Moc trpělivý nebyl. Po úlevě toužil natolik, že hned v páteční etapě vyrazil do dalšího dlouhého úniku. "Dnes jsem od začátku věděl, že to bude velmi těžký den," řekl po deštivé a chladné etapě v rakouském Tyrolsku. "Měl jsem dobré nohy a tyto podmínky mám rád. Vítězství pro mě bylo opravdu důležité, zklamání po včerejšku bylo velké. Vlastně jsem byl tak zklamaný a zoufalý, že jsem o této etapě přemýšlel už od včerejšího večera."

Když se Pinot ráno probudil a zjistil, jaké je počasí, byl rozhodnutý: "V takové etapě s deštěm, záludnými stoupáními a nebezpečnými sjezdy jsem opravdu chtěl být v úniku. Věděl jsem, že pokud chci etapu vyhrát, budu mít v úniku větší šanci. Potkal jsem se tam s Davidem de la Cruzem, který byl také velmi silný. Dobře jsme spolupracovali a myslím, že dojezd a sprint byl pěkný."

De la Cruzovi ve finiši fandil asi málokdo. Přitom Katalánec čeká na vítězství ještě mnohem déle, od března roku 2018. V cíli nedokázal vzdorovat Pinotově zrychlení. A neměl ani síly pogratulovat vítězi, tak to udělal aspoň na sociálních sítích. "Nemohl jsem za cílem nic říct. Skvělá jízda a gratuluji k vítězství," píše v krátkém vzkazu svému soupeři.    

Teď už může myslet na budoucí závody. Čeká ho švýcarský etapák Okolo Romandie a vrcholem sezóny bude Tour de France. "Opravdu jsem se toho všeho špatného zbavil. Pro mě je nyní důležité pokračovat a vyhrávat další závody. Své vítězství chci věnovat celému světu a všem, kteří mě podporovali. A můj otec má narozeniny, takže je to pro něj pěkný dárek."