Od výborné geografické polohy vzhledem k vedení trasy přes minimálně omezený prostor startu a cíle,  po to hlavní a tím je vstřícný postoj k samotné akci ze strany obce BÍLÁ, lyžařského střediska SKI BÍLÁ  a společnosti NA BÍLÉ|BESKYDY.

Ale vraťme se ke sportovní  stránce akce. Vzhledem k souběhu s probíhajícím MČR bylo jasné, že se na startu neobjeví mnoho výkonnostních silničářů a Beskyd tour se opět stane hobby závodem cyklistických amatérů. V nedalekém Holešově se  tentýž   den jel další kultovní závod, stejně starý MTB maraton Drásal. Přesto se ráno mohli závodníci na start postavit  vedle cyklisty par excelence, olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého, který  přijel na Bílou si již podruhé  užít  121 kilometrovou trasu.

Početný balík téměř čtyř stovek cyklistů vyrazil o půl desáté za burácení motorů zaváděcí Tatry dakarského Fesh Fesh týmu a obdivuhodné ukázky jezdeckého umění Karla Tomance na vysokém historickém kole.  Zhruba po hodině dojel ke kultovnímu kopci na Kelčovské sedlo, který dostal nový asfalt, díky čemuž  tam ubylo pěšáků  a stejně jako před dvěma lety se zde odehrál nástup Kulhavého, který pak již jel svůj sólo závod. Po dalších čtyřech desítkách kilometreů, na horské prémii na Pustevnách měl téměř tříminutový náskok, který si udržel až do cíle před  Michalem Kollertem a Martinem Helcelem.

Závodníci dlouhé trasy byli ovšem v tuto chvíli jen něco za polovinou své porce kilometrů a pod Soláněm se zformovala šestice jezdců  Bartolomiej Czyz, Michal Satke, Tomáš Čer, Michal Smolka, Jonáš Vojtěch a Michal Malík. Stoupání na  Kasárne začalo šestici pomalu nahlodávat a na vrchol si pro prémii první dojel Vojtěch, ve sjezdu počkal na svého týmového kolegu Malíka  a Bumbálku už zdolali s náskokem několika desítek vteřin na zbytek šestky. Takto to již vydrželo až do cíle, kde se tentokrát nekonal spurt , ale projeli oba ruku v ruce cílovou páskou, nicméně časomíra je neúprosná a určila vítězem Michala Malíka.

Přestože je Beskyd tour velmi těžkým závodem, nenechají si jej ujít ani ženy. Na 121 km si o prvenství  s převahou řekla Anna Bohatá  a v kategorii nad 40 let vyhrála Jaroslava Křížková. Na dlouhé trase vyhrála Monika Kadlecová mladší kategorii a Kateřina Hollá  kategorii nad 40 let.

Všem účastníkům přejeme skvělé pokračování sezony a za rok se těšíme na shledání na startu opět na Bílé.

Fotogalerie