Třetí etapa závodu Okolo Norska (2.Pro) startovala i po 160 km končila v Jorpelandu a cyklisté v jejím rámci překonali 2772 výškových metrů. V náročném velmi zvlněném terénu je čekaly dvě vrchařské a dvě sprinterské prémie. Cíl byl umístěn na vrcholu 400 metrového stoupání o sklonu kolem 4 %.

Opět došlo k úniku jezdců, kteří nemohou pomýšlet příliš vysoko v celkové klasifikaci. Do úniku si nezapomněl doskočit Anthon Charmig z Uno-X v dresu nejlepšího vrchaře, protože i dnes chtěl získávat body na VP, což se mu v prvním případě na 67. km také podařilo.

Jenže dnes se za ním začalo závodit hodně brzo. Terén k tomu vybízel a šlo možná o poslední možnost, jak něco udělat s pořadím v soutěži jednotlivců. Na oranžový dres Haytera (Ineos) intenzívně útočily ostatní World týmy: Jumbo, Trek, Bora, UAE, DSM i Lotto.

Už 90. km před cílem začaly mnohočetné ataky a Hayter se mnohdy ocitl osamocen bez svých pomocníků. Mimořádně aktivní byli dnes cyklisté Jumbo-Visma včetně Jonase Vingegaarda.

Výsledkem takového pojetí závodění bylo jednak to, že únik byl zlikvidován dříve, než je obvyklé, a jednak do cílového prostoru mířila hodně početně zredukovaná čelní skupina.

Aktivitou hýřil Mads Pedersen (Trek-Segafredo), který se 20 km před cílem pokusil o sólo akci, a nějaký čas mu to vycházelo, ale nic si nenechával líbit ani Ethan Hayter.

V samém závěru 1,5 km před cílem to opět podobně jako v první etapě zkusil Ide Schelling (Bora-hansgrohe), kterého se zachytil Andreas Leknessund (DSM).

Jenže zapracoval Filippo Ganna (Ineos) a přivezl za jejich záda zbytek první skupiny včetně lídra Haytera. Takže do posledního kilometru najíždělo za Gannou pospolu 40 cyklistů.

Pak však zrychlil Skjelmose Jensen (Trek) a na svém zadním kole vyvezl do výhodné pozice Madse Pedersena. Ten za to vzal poměrně daleko od cílové čáry, ale přestože se především Alexander Kristoff (UAE) v jeho závěsu snažil, seč mu síly stačily, přes Pedersena se nedokázal dostat.

Před poslední etapou vede stále Hayter o 15 vteřin před Schellingem, v mladících je stále nejlepší Jensen.