Kolize Romana Kreuzigera

Na úvod jedno doplnění ke včerejší etapě: pád, který se odehrál v čelní skupině v posledním kilometru nezdržel jen Zakarina, ale i dalšího muže Gazpromu, jímž byl Roman Kreuziger! Což je špatná i dobrá zpráva zároveň. Špatná pochopitelně proto, že pro Romana to znamenalo časovou ztrátu, dobrá ale v tom, že Roman byl schopen zůstat v čelní skupině až do samého závěru, což by mělo svědčit o jeho dobré kondici. Takže se budeme těšit na jeho výkony v dalších etapách.

Při této příležitosti si připomeňme, že Roman v roce 2012 dokončil Tirreno na 3. místě 26 vteřin za vítězným Nibalim.

Z těch, které jsme před etapákem pasovali do role kandidátů na umístění v top ten, ztratili včera jakékoli šance na dobré umístění Valentin Madouas a Thibaut Pinot (Groupama) +9:08, citelnější časovou ztrátu si připsal Simon Yates (+1:22) i Rafal Majka (+2:22), ten však pracoval pro lídra Tadeje Poačara, s menší časovou ztrátou dorazil i Marc Soler (Movistar) +0:32.

Etapa pro klasikáře

Dnešní etapa byla jako vyšitá pro klasikáře. A na prvních třech místech průběžné klasifikace startovali do etapy ti, které můžeme vnímat jako aktuálně nejlepší na světě právě v této specializaci: 1. Van Aert, 2. Alaphilppe (+0:04), 3. Van der Poel (+0:08).

3. etapa

Zvědavi jsme speciálně dnes byli určitě na Petera Sagana. Včera si v prvním kopci vystoupil. Nečekali na něj ani jeho týmoví kolegové. Do cíle dorazil až v předposledním početném grupettu s mankem 15 minut. Ve společnosti například Vivianiho, Hodega či Ewana. Dnešní etapa by za "normálních" okolností byla nakloněna jeho naturelu. Takže uvidíme, zda včera neplýtval cíleně silami, nebo jeho výkonnost po prodělané covidové nákaze není momentálně konkurenceschopná.

Peter je z těch, kteří letos startují, suverénně nejúspěšnějším z pohledu vítězných etap v tomto etapovém závodě. Na kontě jich má 7 a navíc 9 druhých a 3 třetí místa. Celkem za dobu své zatím 12leté profesionální kariéry vyhrál 114 závodů.

Únik dne

Po 5 km nejdelší etapy letošního ročníku: 219 km, a profilově – vynecháme-li časovku - druhé nejlehčí, odjela pětice Padun (Bahrain), Ludvigsson (FDJ), Boivin (Israel), Terpstra (Total) a znovu cyklista EOLO-Kometa, tentokrát Davide Bais. Po 30 km jízdy v úniku měli náskok 6:30 a po 90 km jízdy už 9:10 min. To bylo maximum, které peloton dovolil.

Padun, Boivin a Terpstra v závěru odolávali až do mety 3 km před cílem. Na sjíždění úniku pracovali nejen tempaři Jumbo-Visma, ale i další týmy, které si věřily na etapový úspěch: především Alpecin-Fenix a Deceuninck-QuickStep.

Zdeněk Štybar v šanci

V samém závěru si na čelní pozice hlavní skupiny ve stoupavé pasáži, kterou neměli šanci přejet sprinteři, najeli největší favorité Van Aert, Alaphilippe i Van der Poel. S nimi tam byl i Van Avermaet a další klasikáři.

Zhruba kilometr před páskou nastoupil Zdeněk Štybar s cílem připravit co nejlepší pozici pro Alaphilippa. Ten buď zataktizoval, ale spíše tentokrát chyběly síly, takže nechal za Zdeňkem poměrně citelnou mezeru, která dávala pro Zdeňka naději pokusit se o etapu sám. Jakmile zjistil, že má náskok, dal do závěru všechno, co měl v nohách, jenže do cíle bylo stále příliš daleko.

Takže v posledních desítkách metrů se přes něj přehnal Van Aert, který ale neměl takovou dynamiku jak Van der Poel. Výborně těmto hvězdám sekundoval Higuita (EF), ale i on na pásce podlehl Ballerinimu, což tedy bylo dnešní maximum pro Deceuninck.

Kdo dnes z horkých favoritů celkového pořadí nestačil, byli borci Ineos-Grenadiers: Bernal, Thomas i Sivakov si připsali od 18 do 20 sekund ztráty.

Budeme-li předpokládat, že Van der Poel, Van Aert ani Alaphilippe nepřejedou zítřejší mimořádně náročné dlouhé kopce s nejlepšími vrchaři, pak musíme upnout pozornost na ty, kteří mají s výjimkou Landy (Bahrain) (+0:19) totožnou ztrátu (+0:20) a mezi nimiž lze tedy hledat hlavní kandidáty na vítězství v zítřejší etapě, potažmo v celém etapáku: Pogačar (UAE), Quintana (Arkéa), Higuita (EF), Fuglsang (Astana), Nibali (Trek), Bardet (DSM), Konrad (Bora), Bilbao (Bahrain) a Pozzovivo (Qhubeka). Necháme se překvapit, zda dnešní výpadek Ineosu byla jen chvilková záležitost.

Češi

Zdeněk Štybar (na snímku zcela vlevo) dokončil v čase vítěze na 15. místě. Nic neztratil ani jako jeden ze dvou cyklistů Gazpromu na 38. místě Roman Kreuziger. Roman je v průběžné klasifikaci na 34. místě se ztrátou 34 sekund na skupinu výše vyjmenovaných vrchařů. Což je přesně výše ztráty, kterou chytil včera nezaviněně při kolizi cyklistů jedoucích před ním. Roman tedy vypadá ve velmi dobré formě.

Petr Vakoč si dnes připsal ztrátu 4,5 minuty, ovšem na vině nebyla výkonnost, ale pád přibližně patnáctky cyklistů zhruba z desáté pozice čelní skupiny necelé dva kilometry před cílem. Jan Hirt dojel 138. se ztrátou +2:38 jako nejhorší z týmu Intermarché. Uvidíme, zda v zítřejší královské etapě přijdou jeho chvíle.

Peter Sagan potvrdil na 137. místě se ztrátou +3:20, že tohle není "jeho" Tirreno.

Poslední kilometr.