Z těch, kteří mohli být pasováni na kandidáty top ten v tomto etapáku, ztratil včera především Thibaut Pinot. Dokončil se ztrátou přes 12 minut na 87. místě a je zřejmé, že jeho letošní jarní problémy pokračují.

Do dnešní etapy nenastoupil kompletní tým Uno-X.

Dnes se jelo přes tři 10 km a delší kopce, z nichž ten nejlehčí, jelikož nejméně prudký, měl statut vrchařské dvojky. 20 km před cílem přišla na řadu ještě 4 km dlouhá vrchařská trojka a pak se už povětšinou klesalo do cíle. Profilově druhá nejlehčí etapa i se svými 3.000 výškovými metry a délkou 162 km druhá nejdelší.

Příležitost pro ty, kteří dokáží slušně přejet delší kopce a jež příliš neohrožují vedoucí muže průběžného pořadí.

Zájem dostat se do úniku měl opět po první etapě i v této Alessandro De Marchi, neboť včera přišel díky aktivitám Simona Yatese o trikot pro nejlepšího vrchaře. Takže se do toho aktivně pustil. K němu se přidal 20 km po startu Matteo Fabbro, který včera coby lídr Bory ztratil přes 3 minuty.

Nakonec se před hlavním polem vytvořila početnější skupina, v níž se ocitli například další muž Bory Grosschartner, vítěz první etapy Moscon či s potížemi se potýkající Pinot. Potíže Pinota nebraly konce, neboť ho postihl defekt, který ho vrátil do pelotonu.

První vrchařskou prémii si nenechal ujít De Marchi, i když zájem měl i Thompson (FDJ), který se ocitl v úniku druhý den po sobě. De Marchi si tak bral trikot nejlepšího vrchaře v této chvíli zatím virtuálně zpět.

Na druhé vrchařské prémii zaútočil Moscon a výsledkem jeho akce bylo vytvoření čelní 4členné skupiny ve složení Fabbro, Grosschartner, Moscon a Storer (DSM). S přibližujícím se cílem se hlavně díky Pernsteinerovi, který tu pracoval pro Bilbaa, přibližoval zpátky na čelo zbytek původního úniku, takže v cíli rozdíl zcela smazali.

Jenže už nestačili něco udělat s Mosconem, který ve spurtu porazil Grosschartnera a připsal si tady už druhou etapu.

Z pohledu dopadů etapy do klasifikace byl nejpodstatnější kromě dresu pro De Marchiho posun Pello Bilbaa na 3. místo průběžné klasifikace 1:04 za Simona Yatese.

Karel Vacek etapu nedokončil a Mathias Vacek ztratil přes 18 minut.