Start i cíl je umístěn do města Estella-Lizarra v provincii Navarra, což je součást Baskicka, tudíž sever Španělska. Závod je vypsán na 203 km a cyklisté při něm překonají převýšení přesahující 3,5 tisíce metrů. Jede se v podstatě nahoru dolů, na trase je umístěno 5 sprinterských a 4 vrchařské prémie. Nejde o nějaká extrémně dlouhá stoupání, jejich délka se pohybuje kolem 4 km se sklonem kolem 5,5 %.

Jede se po jedenatřicáté, rekordmanem v počtu vítězství je Alejandro Valverde, který tu vyhrál třikrát, naposledy vloni. Závodu se účastní 10 World týmů, z nejlépe postavených závodníků by tu podle aktuálně dostupné startovní listiny měli startovat Almeida a Hirschi (UAE), Mas (Movistar), Bilbao (Bahrain), Vlasov a Higuita (Bora), Barguil (Arkéa) atd.

Vzhledem k tomu, že v obdobné lokalitě začíná v pondělí závod Okolo Baskicka (2.UWT), řada jezdců se z GP Miguela Induraina přesune právě tam.

Pro pořádek si připomeňme, že Miguel Indurain je pětinásobný vítěz Tour de France a dvojnásobný vítěz Giro d´Italia z první polovina devadesátých let minulého století. Nyní mu je 57 let.

Závod vysílá od 15:30 Eurosport.