Giordana – značka s motivem „střelce“ je synonymem pro špičkové cyklistické dresy z moderních materiálů. Možná i proto ji oblékají takoví jezdci jako Nibali.

Rodinná italská firma Giordana ze severoitalského Veneta se může pochlubit téměř 50letou historii vývoje a výroby špičkového cyklistického oblečení. Zakladatel a CEO Giorgio Andretta se narodil a závodil v Itálii a vždy byl zastáncem zachování výroby v severní Itálii. Věří, že právě tam přetrvává to nejlepší řemeslo a průmyslové znalosti, díky kterým cyklistům poskytne pohodlí a styl při každé jízdě.

Rozdíl u Giordany není jen v kvalitě cyklistického oblečení, ale také v péči, s níž je vyrobeno. Byla to dlouhá cesta od „obyčejné“ vlny až k nejmodernějším funkčním materiálům. Ty jsou navíc barveny šetrnými barvami na vodní bázi.

Také italská Q36.5 je na absolutní špičce v kvalitě materiálů. Značku uvedl na trh v 2013 Luigi Bergamo s manželkou Sabrinou, kteří mají 40ti letou praxi v oboru.

Použití vysoce kvalitních tkanin, vyvinutých speciálně pro potřeby cyklistiky, jim umožňuje vyrábět jedno z nejlehčích cyklooblečení na světě.

Mimochodem, víte, co znamená Q36.5? Q jako quaerere – latinsky „hledání“, „výzkum“ a 36.5 jako tělesná teplota zdravého těla. Protože skutečným cílem všeho funkčního oblečení pro výkonnostní sport by mělo být udržení stabilní tělesné teploty.

Značka Scicon byla založena v roce 1980 v garáži poblíž Bassano del Grappa v srdci italského cyklistického průmyslu, aby pomohla profesionálním cyklistům cestovat se svými koly. Tašku Scicon měli nebo mají Froome, Contador, Nibali, Sagan…

V roce 2019 Scicon vstoupil do světa sportovních brýlí a okamžitě zaznamenal průlom. V roce 2020, po necelém roce, brýle Scicon vyhrály Tour de France s Pogačarem a další rok vítězství obhájily. Kromě UAE Team Emirates je vozí například Israel Premier Tech s Froomem, Bike Exchange Jayco se Simonem Yatesem nebo Astana s Nibalim.

Až si tyhle cyklistické brýle zkusíte, zjistíte, že jsou výborné i pro „obyčejného“ cyklistu, kterému umožní ostré vidění v jasných barvách.

Zároveň Scicon prorazil i do cyklistického oblečení. Cyklistické dresy  NASA ze super prodyšných materiálů jsou jako dělané pro vyjížďky „nadzvukovou rychlostí“.

Sportful – Další značka, která vás odliší od průměru už roky věrně provází Sagana a dnes obléká i celý jeho tým TotalEnergies.

Kořeny sahají do roku 1972, kdy Sportful založil Giordano Cremonese ve Fonzaso na úpatí Dolomit.

Začínal v manufaktuře svých rodičů, kde od nuly vytvářel barevné obleky pro běžkaře. Brzy navázal cyklistickým oblečením. Princip byl jasný – spojit rodinné řemeslné znalosti s osobními zkušenostmi ze sportu.

Podařilo se. Sportful začal oblékat opravdové šampiony - zlatého Faunera na ZOH v Lillehammeru, dnes Wiererovou nebo Pellegrina. V cyklistice byla značka u ikonických úspěchů týmu Mapei v 90. letech, u olympijského zlata Bettiniho v Aténách 2004, nebo u tří duhových dresů Sagana. Základem úspěchu byla vždy úzká spolupráce s vrcholovými sportovci.

Vittoria – představuje špičkovou designovou italskou cyklistickou obuv. Na vrcholu produktové řady stojí ručně dělané modely.

Vše začalo díky cyklistické kariéře zakladatele Celestina Vercelliho z Piemontu. Ten od roku 1976 do značky, která od začátku vyráběla boty na kolo, vkládal stejnou vášeň, jakou měl pro cyklistiku. Díky kombinaci tradičního italského řemesla s neustálým výzkumem a inovací materiálů tretry Vittoria obouvá například část týmu Astana. „Cílem je zajistit nejvyšší úroveň pohodlí a výkon jak při závodě, tak při nedělní projížďce,“ dodává Vercelli.