Pogačar byl v sobotu odpoledne až příliš silný. Když se rozhodl zaútočit 50 kilometrů před cílem, v prašném úseku Monte Sante Marie, musel pokračovat sám, protože nikdo nestačil na jeho tempo. A svou snahu dotáhl až do cíle ve starobylé Sieně. Za jeho zády se závodilo už jen o druhé a třetí místo.  

Poryv větru srazil favority k zemi

Nedlouho před polednem se peloton Strade Bianche vydal na 184 kilometry dlouhou cestu Toskánskem. Do dlouhého úniku se v chladném, ale slunečném a suchém počasí vydalo sedm jezdců. Lilian Calmejane (AG2R Citroen), Davide Martinelli (Astana Qazaqstan), Edoardo Zardini (Drone Hopper - Androni Giocattoli), Simone Bevilacqua (Eolo - Kometa), Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty Gobert), Marco Brenner (DSM) a Leon Heinschke (DSM).

První velmi důležitý okamžik závodu přišel už 100 kilometrů před cílem. Mimořádně silný poryv větru se v jednom z sektorů sterrata opřel do čela pelotonu a srazil k zemi spoustu jezdců. Salto udělal mistr světa Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl). Spadli také Pogačar a Alejandro Valverde (Movistar) a mnozí další a kvůli následkům pádu museli dokonce vzdát Mohorič, Matthews, Campenaerts, Gogl, Puccio a především Tiesj Benoot (Jumbo - Visma), jeden ze čtyř největších favoritů závodu. 

Alaphilippe se nezranil, ačkoliv spadl hodně tvrdě a navíc na něj napadala kola soupeřů. Dokázal se zvednout a když si opravil kolo, začal stíhat to, co zbylo z čela hlavního pole. Pogačar neměl tak tvrdý karambol a do pelotonu se vrátil rychle. Pro Alaphilippa a Valverdeho to bylo těžší. Světový šampion se musel zapojit do stíhání pelootnu a ztratil dost sil daleko před rozhodujícími částmi závodu.

Monte Sante Marie nejdůležitějším sektorem 

Alaphilippe stáhl téměř dvouminutovou ztrátu 77 kilometrů před cílem a neměl moc času na odpočinek před nejtěžšími sektory sterrata. Ze skupiny uprchlíků postupně odpadali závodníci a 60 kilometrů před cílem zde zůstali jen čtyři: Van der Hoorn, Brenner, Zoccarato a Calmejane. Ale také oni byli dostiženi na začátku nenáročnějšího šotolinového sektoru Monte Sante Marie. Zde se očekávaly první útoky favoritů a opravdu k nim došlo. Nástupy Alaphilippa a Tima Wellense (Lotto Soudal) peloton moc neroztrhaly.

Pogačarovo zrychlení bylo důraznější, i když soupeře utrhl až při druhém nástupu ve sjezdu. Slovinec si na nebezpečně nestabilním povrchu věřil, získal malý náskok a v dlouhém stoupání pokračoval v útoku. Zareagoval pouze Carlos Rodriguez, mladý vrchař týmu INEOS Grenadiers. Ale ani on Pogačara nedojel a ostatní favorité vyčkávali ve skupině. Pogačarův náskok rychle rostl, zatímco za jeho zády jel osamoceně Rodriguez a za Španělem početná skupina.

Alaphilippe ve službách Asgreena

Mezitím se uvnitř týmu Quick-Step Alpha Vinyl změnily role. Alaphilippe uznal, že dnes s Pogačarem soupeřit nemůže a začal pomáhat týmu. Novým lídrem byl Kasper Asgreen. Belgický tým táhl skupinu, ale náskok vedoucího jezdce narůstal. Do pelotonu se vraceli další závodníci a 25 kilometrů před cílem byl dostižen také Rodriguez. Jenže Pogačar byl stále velmi daleko. Jel s náskokem téměř minuty a půl a síly neztrácel.

Jenže v hlavním poli někteří závodníci ušetřili dost energie. To Pogačar logicky nemohl. A tak se 22 kilometrů před cílem začalo opět závodit. Skupiny pronásledovatelů vytvořily Asgreen, Valverde, Wellens, Jhonatan Narvaez (INEOS Grenadiers) a Quinn Simmons (Trek - Segafredo). V předposledním šotolinovém úseku Colle Pinzutto se skupina roztrhala, unikl Asgreen a vydal se sám stíhat Pogačara. A docela se mu to dařilo, ztrátu stáhl na 50 sekund.

Valverde v protiútoku 

Jenže ani Asgreen neměl tolik energie, aby ohrozil vedoucího Pogačara. Naopak se na něj v posledním úsek Le Tolfe dotáhl Valverde. Tato dvojice spolupracovala, ale Pogačar najížděl do cílového stoupání v Sieně s velkým náskokem, pod kopcem si plácl s fanouškem a dobře věděl, že si jede pro vítězství. Po 50 kilometrech v sólovém úniku si dojel pro vítězství. Valverde v kopci na Via Santa Caterina utrhl Asgreena a dojel si pro svůj nejlepší výsledek na Strade Bianche. Třetí místo uhájil Asgreen. Čtvrtý skončil překvapivě Attila Valter (Groupama - FDJ), který zaútočil ve stoupání Le Tolfe z pelotonu. Pátý skončil Pello Bilbao (Bahrain Victorious).

Doposud nikdo nevyhrál Strade Bianche po úniku delším než 20 kilometrů. Tadej Pogačar tento rekord natáhl na 50 kilometrů.