Gard je jeden z 83 francouzských departementů, rozkládající se na jihu Francie a dotýkající se Středozemního moře. Centrem departementu je město Nimes a můžeme říci, že právě v širším okolí tohoto 150 tisícového centra se pětietapový závod uskuteční. Na severozápadě zasahuje do území tohoto departementu jihovýchodní okraj Francouzského středohoří v podobě pohoří Cévennes, přičemž nejvyšší vrcholy dosahují nadmořské výšky kolem osmi set metrů.

Alexys Brunel, vítěz loňské 1. etapy a celkově 3., startuje i letos.

Zeměpisnému charakteru departementu odpovídá i profil etap. Nenajdeme zde žádná dlouhá alpská či pyrenejská stoupání. Ale nejde povětšinou ani o čistě rovinaté etapy. Letos profil ještě víc oproti loňskému ročníku nahrává sprinterům, ovšem favority pro celkové pořadí hledejme především mezi borci, kteří oplývají dynamickým nasazením v kratších stoupáních, mají velmi dobré závěrečné zrychlení a umí i velmi slušně časovku. Loni totiž končila předposlední etapa na Le Mont Bouquet, což je pětikilometrová stojka o průměrném sklonu 9%. To však v letošním ročníku chybí.

První čtyři etapy měří od 140 do 155 km. První je placka, která však končí v krátkém 600 m dlouhém stoupání o sklonu 6,3%. Druhá je zvlněná, ale posledních zhruba 40 km je pro profesionály profilově nepříliš náročných. Třetí je hodně zvlněná, a přestože cyklisty nečekají nějaké extrémní jednotlivé kopce, celkem nastoupají k 3 tisícům výškových metrů. Ovšem hlavní porci si odbydou v prvních dvou třetinách etapy. Čtvrtá etapa je celá zvlněná a i závěr se odehraje v kilometrovém stoupání o sklonu 5,5%. Finále celého závodu obstará rovinatá časovka na 11 km, avšak posledních 2,5 km bude do kopce o sklonu 6%!

Nejtěžší etapu loňského ročníku ovládl Ben O´Connor. Pro letošek přestoupil do AG2R a má jiný program.

Začátek sezóny je při tipování favoritů vždy sázka do loterie, jelikož nemáme ucelený přehled o aktuální výkonnosti jednotlivých cyklistů. Vyjdeme-li ale z dlouhodobých zkušeností a jejich loňské výkonnosti, pak bychom favority mohli hledat mezi těmito borci: Greg Van Avermaet (AG2R Citroën), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Alberto Bettiol (EF Education-Nippo), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos), Tim Merlier (Alpecin-Fenix) či Christoph Laporte (Cofidis).

Šanci na etapový vavřín budou mít i zaměřením především sprinteři nebo rovinoví klasikáři, mezi něž můžeme počítat Pascala Ackermanna (Bora-hansgrohe), Marca Sarreau (AG2R), Nacera Bouhanniho (Arkéa Samsic), Johna Degenkolba (Lotto-Soudal), Rudy Barbiera (Israel Start-Up Nation) či Bryana Coquarda (B&B Hotels).

Za O´Connorem dorazil do cíle Simon Clarke. Letos chybět nebude, ovšem v jiném dresu: Qhubeka Assos.

V předběžné startovní listině figuruje řada dalších známých jmen, například Egan Bernal a Geraint Thomas (Ineos), Vincenzo Nibali a Bauke Mollema (Trek), Rigoberto Urán a Michael Valgren (EF), Edvald Boason Hagen a Niki Terpstra (Total Direct Energie), Philippe Gilbert (Lotto) nebo Felix Grosschartner (Bora).

Poslední čtyři ročníky ovládli domácí cyklisté. Ovšem přihlášen k letošnímu závodu je pouze vítěz z předloňska Laporte. Calmejane, Gallopin ani Cosnefroy (aktuálně všichni AG2R) na soupisce svého týmu nejsou. Druhý a třetí z ročníku 2020, Bettiol i Alexys Brunel (Groupama-FDJ), však ve startovní listině nechybí.

Etapáku se účastní 11 World týmů, 8 Pro týmů a tři kontinentální. My budeme určitě hodně zvědavi, jak si v týmu Equipo Kern Pharma povede Vojta Řepa.

Eurosport ve svém programu závod neuvádí.