Mezi základní složky sportovního výkonu patří obratnost. Na tu má vliv zejména koordinace a pohyblivost. V dnešním díle vás naučíme, jak být na kole mrštný nejen jako mladý, ale i později, kdy začíná být celková hybnost omezená, ale na kole ji stále potřebujete.

Koordinace

Při cvičení koordinace to mají výrazně lehčí děti. Při správném zatěžování a osvojování se nové pohyby velmi dobře učí a nemají strach ani zábrany. Až do puberty si tak můžou koordinaci osvojovat. Vhodné je zařazovat co nejvíce cvičení na obratnost nejen na kole, ale i v doplňkových činnostech, na které už v pozdějších letech nebude čas. Obratnost by měli rozvíjet i starší cyklisté. Budete-li mrštní, lépe zdoláte obávané úseky, vypořádáte se s pádem a kolo budete vůbec lépe ovládat při nestandardních situacích.

 

Důležité je začít od jednoduchého ke složitějšímu – teprve až když určitý cvik zvládnete naprosto správně, začněte procvičovat další. Stejně tak na sebe musí cviky navazovat. Nejprve trénujte jeden cvik a postupně k němu přidávejte další a cvik si tak ztěžujte. Postupný rozvoj koordinace a obratnosti ovlivní výrazně i techniku jízdy na kole, a to zejména v terénu. Nové prvky procvičujte hned po krátkém úvodním zahřátí.

 

Vhodnými aktivitami na procvičení koordinace jsou aerobik, pilates, bojové sporty, různé kotrmelce a další. Na kole se doporučují tyto aktivity: přenášení těžiště (za sedlo, před sedlo, mimo stopu kola…), jízda zručnosti (držet se jednou rukou, nedržet se řídítek, stání, seskočení, naskočení na kolo), přejezd překážky, přeskok překážky… A další cviky, díky nimž budete umět kolo dobře řídit a naučíte se ovládat svoje tělo.

Rozvoj pohyblivosti cyklisté obvykle příliš neřeší, ale neprotažené končetiny pak limitují celkovou obratnost při ovládání kola. I cyklisté se potřebují protáhnout. Stačí i jen osm až dvanáct cviků, na které je třeba se plně koncentrovat. Důležité je pravidelné procvičování. Nejvhodnější formou je strečink, o kterém si řekneme více v dalším díle.

Celým dílem vás prováděl trenér první třídy Mgr. Vojtěch Beran. Chcete zlepšit svou obratnost a technické dovednosti na kole? Využijte naše služby:

 

 

Nezapomeňte sledovat naše novinky:

► Web: https://www.alltraining.cz/

► Facebook: https://www.facebook.com/alltraining.cz/

► Instagram: https://www.instagram.com/alltraining.cz/