Pátá etapa italského Gira začala odstoupením Toma Dumoulina (Sunweb). Nizozemský cyklista objel jen pár kilometrů a kvůli bolestivému kolenu v dešti nastoupil do auta. "Už ráno na trenažéru jsem cítil, že to nebude dobré. Na 99 % jsem věděl, že nemůžu pokračovat. Nemám nic zlomené, koleno je jen naražené a oteklé, ale pokračovat nejde. Byl jsem připravený bojovat o vítězství, chtěl jsem to ještě zkusit, abych si později nic nevyčítal, možná že za dva dny to bude v pořádku, ale teď to prostě nejde," řekl v cíli Tom Dumoulin. 

Do úniku se vydala pětice cyklistů - Louis Vervaeke (Sunweb), Enrico Barbin (Bardiani - CSF), Umberto Orsini (Bardiani - CSF), Miguel Edurado Florez (Androni - Sidermec), Ivan Santaromita (Nippo - Vini Fantini) a Giulio Ciccone (Trek - Segafredo). Ten získal vrchařskou prémii a hned se vrátil do pelotonu. 

Padesát kilometrů před cílem odjel z čelní skupiny Louis Vervaeke (Sunweb), ale 23 kilometry před cílem byl dostižen i on. Poté se vše chystalo na hromadný dojezd ve velmi silném dešti. Závodníci projeli cílem v Terracine poprvé už deset kilometrů před cílem. Rozhodčí určili, že už zde se bude počítat čas do celkového pořadí, závodníci na celkové pořadí si proto v posledním okruhu vystoupili a v klidu etapu dokončili. 

Na čele zůstali jen sprinteři a jejich podpůrné týmy. V dobré pozici se na spurt chystali všichni velcí favorité. K dlouhému spurtu se odhodlal Fernando Gaviria (UAE Emirates) a málem mu to vyšlo na první místo, ale těsně před páskou mu z háku vykouknul Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) a získal druhý triumf. S odstupem třetí dokončil Arnaud Démare (Groupama - FDJ) a čtvrtý Caleb Ewan (Lotto Soudal). Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step) v chladu a mokru trpěl a sprintovat ani nezačal a skončil v hloubi poražených. 

Primož Roglič (Jumbo - Visma) bez problému udržel růžový trikot. Pascal Ackermann navýšil vedení v bodovací soutěži. O trochu si polepšil také Giulio Ciccone ve vrchařské soutěži a Miguel Angel Lopez (Astana) pokračuje v bílém dresu lídra soutěže do 25 let.  

Foto Sirotti