Měla to být a také byla nejtěžší etapa, která pravděpodobně rozhodne o celém etapáku. Opět velmi hektická. Sice nepršelo jako včera, ale padalo se opět často.

Už na 5. kilometru hromadný pád zablokoval celou vozovku, takže peloton se sjel do kupy až po dalších 20 kilometrech.

Na 35. kilometru přišla první vrchařská prémie a po ní odjela skupina, v níž byl z Elkov Kasper Michael Kukrle. Jezdci Vorarlbergu, kteří prostřednictvím Fortina vezli dres vedoucího závodníka, ale nenechali nic náhodě a hned se pustili do likvidace úniku, což se jim na zhruba 120. km před druhou, náročnou vrchařskou prémií podařilo.

Na ní se pole cyklistů hodně potrhalo a na čele zůstalo kolem 40 lidí. Z našich tam byli Ťoupalík, Schlegel, Bárta (všichni Elkov-Kasper), Řepa (Kern Pharma) a Camrda (Topforex ATT Investments). Tahle skupina pak dojela až pod cílový kopec.

V něm byl nejrychlejší Ital Zanna z Bardiani. Adam Ťoupalík dokončil na výborném 4. místě. Karel Camrda byl 17. a Vojta Řepa 23. jako třetí nejlepší z týmu, čímž přispěl k tomu, že tento nováček mezi Pro týmy se po etapě posunul na 2. místo v týmové soutěži pouhých 9 vteřin za Bardiani.

Do čela průběžné klasifikace se posunul vítěz dnešní etapy. Adam Ťoupalík na 5. místě ztrácí 11 vteřin.

Do cíle dnešní etapy dorazili všichni čeští závodníci s výjimkou Jakuba Otruby (Elkov-Kasper), který nastupoval do etapy s následky ze včerejšího pádu a po hromadném pádu na úvod dnešní etapy pro bolesti nohy a zad ze závodu odstoupil.

Adam Ťoupalík:

„Po poslední vrchařské prémii jsme v první skupině zůstali z týmu tři, se mnou ještě Michal Schlegel a Jan Bárta. Ti mi potom pomohli dostat se do dobré pozice před cílovým kopcem. Tam hned zpočátku odskočil Ital s Rusem (pozn.: Zanna a Novikov). Já si jel zhruba od kilometru svoje tempo na čele stíhací skupinky. Posledních 300 metrů bylo po kostkách, kde mě těsně před páskou skočil Novozélanďan (pozn.: Fisher-Black). Trošku mě mrzí, že sem neudržel bednu, ale pocity ze závodu mám dobré, takže celkově spokojenost. Přijeli jsme sem s cílem mít člověka minimálně do desítky, takže zítra bude důležité si to pečlivě pohlídat.“

Petr Kaltofen:

„Hodně se zase padalo. Nám se pády naštěstí vyhýbaly. Zhruba 40 km před cílem přišel těžký kopec, tam jsme vsadili na Karla Camrdu jako nejlepšího vrchaře z týmu, kluci mu pomohli dostat se do první skupiny. V cílovém stoupání trošku z mladické nerozvážnosti zhruba 1,5 km před cílem nastoupil a tyhle síly mu potom chyběly v samém závěru. Ale i s ohledem na to, že mu je teprve 19 let, jsme s umístěním spokojeni.“

Dojezd etapy.

P. S. Na 10. místě dokončil 49letý Davide Rabellin.