V předposlední etapě se cyklisté vydali z Wieliczky od Krakova na jih ke slovenským hranicím do Noweho Targu. Na trase spousta stoupání, ale nic extrémního. Na 150 km 2300 výškových metrů. Posledních 10 km v klesání a po rovině. Myslet v průběhu etapy bylo potřeba i na to, že v neděli ukončí etapu i celý závod dlouhé a prudké cílové stoupání, kde by se mělo rozhodnout o celkovém pořadí. 

V bílém dresu průběžného lídra nastoupil do etapy Tomáš Jakoubek (ATT Investments). Tomáš vedl i bodovací a vrchařskou soutěž, ale všechny dresy si obléknout nemohl, takže modrý pro nejlepšího v bodovací soutěži vezl včera v etapě třetí Jakub Kaczmarek (HRE Mazowsze), bílý s tmavými puntíky Márton Dina (ATT Investments), který se v této soutěži nacházel až na 3. místě, ale Maciej Paterski (Voster ATS), včera druhý, "musel" obléknout bílo-červeně pruhovaný pro nejlepšího polského závodníka.

"Odjeli tři lidi, jelo se tak, aby se to sjelo a šlo se do spurtu. Tahal hlavně Voster ATS a my s nimi, máme přeci žluťáka. Voster to trošku přehnal a sjel to dřív, než bylo možná užitečné. Na posledních pár kilometrech se ale podařilo odskočit dvojici a už se to nesjelo. Adam Ťoupalík sice v pořadí skočil Mártona, ale Tomáš Jakoubek je stále lídrem průběžné klasifikace. Konečný účet se bude ovšem vystavovat až zítra," popsal etapu za ATT Investments Jaromír Friede.

Tahle akce dvojice závodníků překazila plány polského Vosteru, takže Patryk Stosz bral až 3. místo. Stejný čas jako on, tedy osm vteřin za vedoucí dvojicí, si připsalo dalších 80 závodníků.

Kromě Adama se v pořadí posunul i Hansen. Je průběžně čtvrtý, takže Márton Dina, jeden z horkých favoritů zítřejšího dojezdu, je nyní na 5. místě a na Adama Ťoupalíka, dalšího z top kandidátů celkového pořadí, ztrácí 12 sekund.

Adam Ťoupalík se zároveň dostal do čela bodovací soutěže. Tomáš Jakoubek klesl na 3. místo a stejná příčka mu po dnešní etapě patří i ve vrchařské soutěži dva body za Maciejem Paterskim, kterému k tomu stačilo 2. místo na dnešní poslední vrchařské prémii.

Na rychlostních prémiích byl dnes velmi aktivní Martin Voltr (RRK Group), vyhrál první dvě - na té úplně první bral jeden bod i Jan Kašpar (ATT Investments) - což ho vyneslo na 2. místo ve sprinterské soutěži.

Alexander Hansen si pochopitelně upevnil vedení v soutěži mladých jezdců, Martin Voltr zůstává nadále 2. o 16 sekund zpět a Karel Camrda (ATT Investments) 4. s odstupem 26 sekund.

Soutěži týmů i nadále vévodí ATT Investments.

To nejlepší má být nakonec. A tady tomu tak zítra bude. Závěr má následující podobu: nejprve 2,5 km s průměrem 7,4 % a maximem 9,8 % a po krátkém sjezdu 8,1 km s 8,3 % průměrným sklonem, z toho dva kilometry k 11 %!