7. ročník Grand Prix Adria Mobil se jel na 181,5 km se startem a cílem v Novo Mesto, 22tisícovém městě ležícím na jihovýchodě Slovinska.

Závod obvykle vyhrávají sprinteři. Za posledních pět uskutečněných ročníků tu byli podvakrát úspěšní Marko Kump, který na konci uplynulého roku ukončil závodní činnost, a Filippo Fortin, aktuálně jezdící v týmu Vorarlberg.

Na start se postavilo 26 týmů, z toho jeden z kategorie Pro a to italské Bardiani, ostatní pak byly kontinentální nebo klubové. Podle místa registrace bylo 6 rakouských, 5 slovinských a italských atd. Letošní závodní premiéru zde měla slovenská Dukla Bánská Bystrica.

Při posledním realizovaném ročníku 2019 tu dojel František Sisr na 2. a o rok dříve Jiří Polnický na 3. místě. Oba z týmu, který letos jezdí pod názvem Elkov Kasper.

Elkov Kasper dnes nastoupil v sestavě Kelemen, Otruba, Zahálka, Kukrle, Schlegel, Adam Ťoupalík a Jakub Ťoupalík.  

Na peloton čekalo nejprve 65 km přes stoupání Brezovica do výšky 538 m nad mořem a hned poté Vahta s 615 m nad mořem. V obou stoupáních se aktivně závodilo, ale nikomu se nepodařilo odjet. 

Následoval sjezd do Novo Mesta, kde na cyklisty čekaly nejprve dva 53 km dlouhé okruhy, na které poté navázaly dva závěrečné okruhy o délce necelých šesti kilometrů. 

Ve zmiňovaném sjezdu se povedlo odjet šestici cyklistů, která na čele vydržela další 60 km. Jejich náskok byl zlikvidován především díky práci týmu Elkov Kasper.  

Při nájezdu do dvou cílových okruhů nastoupil zkušený Ricardo Zoidl z týmu Felbermayr Simplon Wels, ale jeho snaha přišla vniveč při nájezdu do posledního okruhu díky aktivitě týmu Bardiani. 

Takže do posledních šesti kilometrů najížděla početná hlavní skupina pohromadě. Následovalo sice ještě několik pokusů o sólo akci, ale až do spurtu vydržela celá skupina pohromadě. 

Adam Ťoupalík:

„Od začátku jsme dnes jeli aktivně, byli jsme u všeho podstatného. Díky tempu, kterým jsme sjížděli skupinu v úniku, jsme i dost zredukovali počet lidí v hlavní skupině. V úplném závěru mi Kuba Otruba rozjel spurt, ale bohužel jsem se zařadil za závodníka FDJ, který dal nakonec přednost svému kolegovi a trochu mě zavřel. Nakonec z toho bylo i tak třetí místo, za které jsem rád.“

Jakub Otruba dojel v první skupině na 17. místě.

Highlights.

Stupně vítězů.