Na členité úvodní polovině trati z Brna do Mikulova se nastupovalo a peloton se drobil na malé skupinky. „Minulý týden jsme na maďarské i slovenské části Visegrad 4 Bicycle Race tvořili závod, dnes jsme chtěli hlavně doskakovat do úniků a být nejrychlejší v závěru,“ přiblížil týmovou taktiku pozdější vítěz Adam Ťoupalík. Jediný únik, který se obešel bez účasti jezdců královéhradecké stáje, tvořili Tomáš Kalojíros (Cycling Academy Trenčín), Ital Walter Calzoni (GALLINA ECOTEK COLOSIO), rakouský cyklista Daniel Lehner (Felbermayr Simplon Wels) a Richard Habermann z AC Sparta Praha.

Nejtěžší část závodu čekala na jezdce v posledních 50 kilometrech. V prudkém stoupání na vrchol Hlína se ze skupinky v úniku stala trojice, která měla na hlavní třicetičlenné pole náskok necelé 2 minuty. Tento náskok se postupně zkracoval, když se o tempo starali hlavně aktivní polští jezdci a trojice zástupců Elkovu Kasper Adam Ťoupalík, Dominik Neuman a Jakub Otruba. Při stoupání do nejvyššího bodu závodu u brněnského automotodromu byla čelní trojice v úniku na dohled. Nejdéle odolal rozjeté skupině jezdců bojujících o prvenství Tomáš Kalojíros. 

Chvíle Adama Ťoupalíka přišla v předposledním stoupání na Žlutý kopec 2 kilometry před cílem. V nejprudší části se Ťoupalík utrhl ze skupiny a na jeho nástup nedokázal nikdo zareagovat. Ve finálovém stoupání po kostkách na Špilberk se ještě pokusil o útok na vítězství v závodě Daniel Turek z Felbermayr Simplon Wels, dostihnout jezdce Elkovu Kasper se mu ale nepodařilo a Adam Ťoupalík projel cílem s šesti vteřinovým náskokem.

Včera jsme si byli projít závěr trati pod Špilberkem a moc se mi líbilo, jak to pořadatelé vymysleli. Věděl jsem, že mi to tady bude sedět. Vsadil jsem tedy před horizontem předposledního stoupání, abych si získal náskok před krátkým prudkým sjezdem, a v kopci po kostkách do cíle jsem si kontroloval pozici,“ popsal závěr závodu Adam Ťoupalík. Podle něj bude v posledním díle série Visegrad 4 Bicycle Race úkolem týmu Elkov Kasper uhájit žlutý dres vedoucího jezdce a tím i pozici nejlepšího českého závodníka. Na start v Polsku se Adam postaví i s bratrem Jakubem a čtveřicí týmových kolegů, kteří závodí na etapovém závodě Dookoła Mazowsza.

V ostrém časovém limitu dokončilo závod Brno – Mikulov – Brno pouze 34 jezdců.