BMC dodávalo bicykly AG2R Citroën od roku 2021. Po třech letech spolupráce se tyto dva subjekty rozcházejí.

Švýcarská značka vstoupila na scénu v nejvyšší lize v roce 2002 s týmem Phonak. Když se Phonak na konci sezóny 2006 po dopingovém skandálu Floyda Landise rozpadl, BMC přešlo na sponzorování Astany.

Mezi lety 2008 až 2010 BMC chybělo po tři sezóny v úrovni World, ale vrátilo se v roce 2011 s vytvořením vlastního týmu BMC Racing, což fungovalo až do roku 2018, kdy zemřel majitel společnosti Andy Rihs.

Následující tři roky jezdili na BMC cyklisté jihoafrického týmu Dimension Data, resp. NTT, potažmo Qhubeka.

042e0313-058f-4fed-a44b-f20cb2a84609.jpg

Švýcarská značka kol ale nemizí ze světa špičkové cyklistiky, protože bude pokračovat ve sponzorství švýcarského Tudor Pro Cycling, s nímž prodloužila smlouvu na dalších šest sezon a jenž se netají ambicemi v nejbližším možném termínu postoupit z Pro do úrovně World.

Jakou značku budou jezdci AG2R Citroën sedlat v příštím roce, tým neoznámil, ale údajně jako nejpravděpodobnější se jeví francouzský Van Rysel.

Rádi bychom poděkovali BMC za tyto tři roky spolupráce, během kterých tým jezdil na bicyklech na velmi vysoké úrovni a která přinesla velkou spokojenost jezdcům a technikům, jak z hlediska vybavení, tak lidských zdrojů. Byli jsme velmi hrdí, že můžeme jezdit pro tuto prestižní světově uznávanou značku,“ řekl k rozchodu manažer AG2R Citroën Vincent Lavenu.

​I další francouzský tým z nejvyšší ligy se musí připravit na změnu značky rámů. Po 22 letech spolupráce, která začala v roce 2002 a je v tomto ohledu nejdelší ve světě špičkové cyklistiky, se rozejdou cesty dvou francouzských společností Groupama-FDJ a Lapierre.

V prohlášení tiskové mluvčí týmu pro Cyclingnews se říká, že rozhodnutí přišlo spíše od Lapierra, než ze vzájemné dohody mezi oběma stranami.

Navzdory tomu šéf týmu Groupama-FDJ Marc Madiot vysekl odcházejícímu dodavateli poklonou: „Toto je konec více než dvacetiletého historického partnerství a vždy budeme vzpomínat na naše skvělé výkony na kolech Lapierre. Během těchto dvou desetiletí jsme společně vyvinuli jedny z nejlepších bicyklů na světě a bylo to úžasné dobrodružství plné úspěchů. Lapierre je a zůstane skvělou značkou jízdních kol."

Ani francouzský výrobce bicyklů neopustí zcela svět velké cyklistiky. Značka bude nadále podporovat jeden z UCI Women's WorldTeams FDJ-Suez, jenž má ve svém středu ženu patřící poslední čtyři roky do první desítky nejlepších cyklistek světa, mj. třetí z letošního světového šampionátu, Cecilii Uttrup Ludwig.