Julian Alaphilippe získal už 5 etapových vítězství na Tour de France a 17 dní vezl žlutý trikot. Ale své ambice nijak nezvyšuje. V letošním roce se zaměří na etapové vítězství v prvním týdnu: "Hlavním cílem je vyhrát etapu. Zvednout ruce nad hlavu na největším závodě světa v duhovém dresu by bylo něco výjimečného. První týden bude důležitý, budu mít několik příležitostí. Dám do toho všechno, stejně jako dříve. Tour bude úspěšná, pokud vyhraju etapu a podaří se nám s týmem ještě něco dalšího."

Alaphilippe patří k favoritům úvodní etapy Tour de France z Brestu do Landerneau s cílem na vrcholu krátkého stoupání. A vyhrát nepochybně může i 2. etapu s cílem na Mur-de-Bretagne. Kromě etapy by mohl opět obléknout žlutý dres, jako už tolikrát v posledních dvou letech. "Loňské vítězství v Nice bylo krásné a emotivní. Přišlo po několika těžkých týdnech a měsících. Oblékl jsem si žlutý dres a jsem na to pořád hrdý. Byla to nádherná Tour a skvělá vzpomínka. Nemůžu se dočkat návratu, v Bretani budou moci být i diváci a s nimi to bude ještě mnohem hezčí," říká Alaphilippe v tiskové zprávě týmu Deceuninck - Quick-Step.

Alaphilippe v roce 2019 dojel pátý v celkovém pořadí, ale o rok později na dobrý výsledek nenavázal. Letos by opět mohl, něco naznačil i Patrick Lefevere. Ale na Primože Rogliče, Tadeje Pogačara a jezdce Ineos Grenadiers to nejspíš stačit nebude. Rozhodující pro tým Deceuninck - Quick-Step proto budou etapová vítězství. A zodpovědnost leží hlavně na Alaphilippovi. Zraněný Sam Bennett možná vůbec neodstartuje a nebude obhajovat zelený dres. Zatím není nic jisté. Nahradit by ho mohl Mark Cavendish, ale Alaphilippe bude lídrem číslo 1. 

Světový šampion má za sebou start na Okolo Švýcarska, kde patřil k nejlepším, ale etapu nevyhrál a před startem na Tour doufá v další zlepšení: "Ve Švýcarsku jsem se cítil dobře. Po Lutychu jsem si vzal krátké volno a potom jsem tvrdě trénoval v Sierra Nevadě na vysokohorském soustředění. Chtěl jsem vyhrát etapu, ale taky jsem chtěl najet nějaké závodní kilometry před Tour. Nevyhrál jsem, ale jsem spokojený se svým výkonem. Patřil jsem k nejlepším a to mi před Tour dodalo sebevědomí."

V celé letošní sezóně patří k nejlepším, ale do opravdu perfektní formy se letos ještě nedostal. I na jarních klasikách se od něj očekávalo trochu víc, ačkoliv sám Alaphilippe je spokojený: "Na Okolo Provence to pro mě začalo dobře, ale pak jsem onemocněl a musel formu zase hledat. Byl jsem dobrý, ale vítězství nepřicházela, bylo to trochu těžší. Ale závodit v duhovém dresu je skvělý pocit a na vítězství na Valonském šípu nikdy nezapomenu. Na Lutychu jsem taky nebyl daleko od vítězství a s ardenskými klasikami jsem spokojený." 

Ještě před startem Tour de France se Alaphilippe postavil na start francouzského šampionátu. Cílem bylo ziskat první francouzský titul. Ale nevyšlo to ani tentokrát. Přesto z Épinalu odjížděl spokojený, protože titul vyhrál jeho týmový kolega Rémi Cavagna. Deceuninck - Quick-Step měl na startu jen tři jezdce, kromě Alaphilippa a Cavagny také Floriana Sénéchala. Přesto si Cavagna poradil se soupeři z mnohem početnějších francouzských týmů a po loňském titulů z časovky vybojoval dres s trikolórou i v závodě s hromadným startem.

Julian Alaphilippe si ikonický mistrovský dres s modrou, bílou a červenou barvou musí minimálně rok počkat. I kdyby ho vyhrál letos, na Tour de France by se do něj neoblékl, duhový trikot má přednost. Přebít ho však může ten žlutý. A o to se Alaphilippe na začátku Tour nepochybně pokusí.