Brabantský šíp tradičně spojuje dlážděné klasiky a kopcovité klasiky. Mezi vítězi posledních ročníků najdeme specialisty na kostky i na Ardeny. Závod spojuje Vlámsko a Valonsko, trasa vede územím jižního i severního regionu, které dohromady tvoří většinu Belgického království. Startuje se v Lovani, nedaleko Bruselu, a končí v Overijse. Na 205 kilometrech leží 26 krátkých stoupání. Brabantský šíp má v tomto ohledu nejblíže k Amstel Gold Race.

15 posledních kopců cyklisté zdolají na závěrečných okruzích v okolí Overijse. Od loňského ročníku se dojezd závodu trochu liší. Končí se na vrcholu stoupání S-bocht. To je 1300 metrů dlouhé s průměrem 3,7 %, nic extra náročného, ale po únavných 205 kilometrech a 25 výjezdech dá zabrat a spurt je třeba správně načasovat. V loňském roce se na třech finálních okruzích neustále útočilo a nastupovalo, ale první opravdu důležitý okamžik přišel 37 kilometrů před cílem. V dlážděném stoupání Hertstraat zaútočil Tom Pidcock s Mattem Trentinem pevně zabudovaným na Britově zadním kole a doskočil si k nim také Wout van Aert.

Trojice po několika kilometrech dojela skupinu v úniku a další útok přišel od Trentina 27 kilometrů před cílem. Pidcock opět zaútočil ve výjezdu na Hertstraat, tentokrát 16 kilometrů před cílem a s Van Aertem dojeli vedoucího Itala. Soupeři už je nedojeli, ačkoliv měli jen minimální ztrátu. Sebevědomý Van Aert zahájil spurt už 200 metrů před cílem a to bylo moc brzo. Pidcock se za ním vyvezl a poměrně snadno získal své největší klasikářské vítězství.

Dá se letos očekávat něco podobného? Nejspíš ano. Wout van Aert na startu nebude, v roli favorita ho vystřídá Julian Alaphilippe, vítěz ročníku 2020. Světový šampion před rokem a půl (závodilo se kvůli koronaviru až na podzim) porazil ve spurtu čelní skupiny Mathieu van der Poela a Benoita Cosnefroye. Alaphilippe má za sebou Okolo Baskicka, kde získal své první letošní vítězství v úvodní etapě závodu. Formu ladí až na Ardeny a po týdenním etapáku a krátkém odpočinku by měl létat. A k ruce bude mít Remca Evenepoela, dalšího závodníka Quick-Stepu ve vynikající formě. Ale celá sestava Quick-Stepu vypadá silně, dva lídry doplní Rémi Cavagna, Dries Devenyns, Mauri Vansevenant, Davide Ballerini a Andrea Bagioli.

"Do závodu jdeme sebevědomí po solidním týdnu v Baskicku. Mnoha našim jezdcům se v Baskicku dařilo. Morálka i forma jsou dobré. V Julianovi a Remcovi máme dva lídry, jezdce schopné útočit v závěru závodu. Uvidíme, jak se Andrea Bagioli zotaví po pádu na Amstelu, ale Davide, Rémi, Dries a Mauri nám poskytnou velkou podporu a mohou nám pomoci dostat se v závodě opravdu vysoko," říká sportovní ředitel Geert Van Bondt.

Quick-Step potřebuje dobrý výsledek v klasikách jako sůl, protože specialistům na kostky se nedaří. Alaphilippe má proto velkou zodpovědnost. Zejména na Valonském šípu a Lutych - Bastogne - Lutych. Úspěch v Brabantském šípu a navýšení sebevědomí by určitě uvítal. Ale konkurence bude velká. Tom Pidcock se po několika nemocech dostává do formy, na Amstelu jel výborně a kopce mu sedí o něco víc než kostky. Navíc má kolem sebe skvělý tým s Michalem Kwiatkowskim a Benem Turnerem, kteří zazářili na Amstelu.

Alaphilippe i Pidcock se však musí obávat ještě jednoho soupeře. Benoit Cosnefroy byl na Amstelu extrémně silný a Brabantský šíp mu vyhovuje, už tu stál na stupních vítězů a má skvělou formu a motivaci se předvést. Loni zaútočil v cílovém stoupání a ze druhé skupiny skoro dojel vedoucí trojici. V posledních metrech ztuhl a projel cílem až osmý, ale musí se s ním počítat a podle posledních závodů je to možná největší favorit. I když Alaphilippe a Pidcock jsou ve spurtu o něco málo rychlejší. 

"Zbývají tři klasiky, od kterých můžeme očekávat velké věci, počínaje Brabantským šípem," říká Larry Warbasse, jeden z domestiků lídra týmu AG2R Citroen. "Je to náročný závod, ve kterém jezdí o vítězství jen ti nejsilnější. Benoit Cosnefroy je po tom, co předvedl, jedním z favoritů. Naším úkolem bude doprovázet ho a držet ho na co nejlepší pozici. Musí být čerstvý až zaútočí nejlepší jezdci. Pak už je to na něm. Těším se, co předvede."

Mezi širší okruh favoritů patří Michael Matthews, Matteo Trentin, Bryan Coquard, Tim Wellens a Warren Barguil. Ale kdybychom si měli vsadit, zvolili bychom někoho ze čtveřice Alaphilippe, Cosnefroy, Evenepol a Pidcock.