Julian Alaphilippe se v posledních dvou letech pokusil prosadit v dlážděných severských klasikách a svou výkonností patřil k nejlepším, ale velké vítězství nezískal. Loni startoval Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen a Kolem Flander. Žádný skvělý výsledek neudělal, ale byl důležitou součástí týmu při vítězstvích Davide Balleriniho na Omloopu a Kaspera Asgreena na Ronde. 

Jenže mistr světa by neměl být pomocníkem a domestikem. Sám Alaphilippe nemá s prací pro týmové kolegy žádný problém, ale vedení týmu Quick-Step - Alpha Vinyl od něj požaduje velká vítězství. A k těm má nejblíže v kopcovitých klasikách. Letošním největším jarním cílem bude Lutych - Bastogne - Lutych. Bylo skvělé jezdit celý rok v duhovém dresu a vyhrát v něm některé velké závody a jsem rád, že tu možnost budu mít i letos. Chci se zlepšovat a proto mám před sebou několik různých cílů. Lutych - Bastogne - Lutych bude jedním z nich. Je to závod, který mi vyhovuje a kde jsem byl už několikrát blízko vítězství," vysvětlil své záměry novinářům na týmovém soustředění ve španělském Calpe.

Se závody na kostkách ale ještě nekončí: Moc jsem si je užil a do Flander se jednou určitě vrátím." Nebude to však letos, protože sezónu zahájí na Tour de la Provence už 10. února, poté pojede další francouzské závody a Faun-Ardéche Classic a Drome Classic, které se kryjí s Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne. Poté se přesune do Itálie na Strade Bianche, Tirreno - Adriatico a Milán - Sanremo. Ve všech těchto závodech bude patřit k favoritům.

Kolem Flander a Paříž - Roubaix na programu nemá, vydá se na Kolem Baskicka a poté na Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych. V květnu bude odpočívat a připravovat se na letní sezónu. V plánu je start na Critérium du Dauphiné a samozřejmě na Tour de France. Chci zase vyhrát etapu na Tour, protože loni to v duhovém dresu byl výjimečný zážitek." Na celkové pořadí nepojede, ačkoliv jednoho dne by to rád zkusil. A jednou by se rád podíval i na Giro d'Italia. Jedním z jeho cílů je vyhrát etapy na všech třech Grand Tours. Ale ne letos: Dává smysl, že v dresu mistra světa pojedu Tour, o Giru jsem ani nepřemýšlel."

Po Tour de France se pokusí obhájit poslední dva tituly mistra světa. V Austrálii by měl být opět velkým favoritem, protože velmi dlouhý závod bude také značně zvlněný a těžký. Na vyrovnání rekordu Petra Sagana, který se jako první stal mistrem světa třikrát za sebou, radši nemyslí: Nikdy nebylo mým cílem být mistrem světa dvakrát za sebou, takže třikrát už vůbec ne."

„Vím, že nemůžu vyhrát každý závod, který chci. Nejdůležitější je, abych pro to udělal vždy všechno a užíval si každou chvíli v sedle kola," dodává Alaphilippe.