Julian Alaphilippe prožívá životní sezónu, během které vyhrál dvanáct závodů, monument Milán - Sanremo, dvě etapy na Tour de France, 14 dní strávil ve žlutém dresu a skončil pátý celkově. Ale ještě nekončí. Velkou motivací je světový šampionát v Yorkshiru.

Alaphilippe si po Tour de France odpočinul, brzo odstoupil z Clasicy San Sebastian a následně dva týdny netrénoval. Od minulého týdne začal jezdit intenzivněji a od čtvrtka se vrací k závodům. Poprvé pojede Kolem Německa. Následně odjede do Kanady na GP Quebec a GP Montréal. To jsou všechny závody, které před Mistrovstvím světa absolvuje. Loni měl před šampionátem v Innsbrucku mnohem nabitější program, vyhrál Clasicu San Sebastian, Kolem Británie a Kolem Slovenska. Ale v Rakousku zklamal. Byl lídrem Francie, ale v posledním stoupání Höttinger Höll mu došly síly a na nejlepší nestačil.      

Změna programu před světovým šampionátem by mu mohla pomoci být čerstvější, ale po takto dlouhé sezóně není jisté, zda se to podaří. A zda mu bude trať v Anglii vyhovovat. Mluví se o hodně náročné trati s převýšením 3970 metrů. To by mělo Alaphilippovi sedět, ale trať bude těžší na začátku, na nájezdu před okruhem v Harrogate. Ten by měl být technický, ale spíše rovinatý.  Alaphilippe bude lídrem francouzské sestavy, kterou připravuje Thomas Voeckler.

V Německu ale lídrem nebude: "Startujeme se silnou sestavou. Někteří závodníci, třeba Julian a Enric Mas, se budou rozjíždět v závodním tempu po těžké Tour de France, ale mají stejnou motivaci a odhodální jako zbytek týmu," naznačil Davide Bramati, sportovní ředitel Deceuninck- Quick-step, že se pojede na jiné závodníky. "Trať závodu je náročná, což by mělo vést k zajímavému závodění. Na etapy se těšíme a doufáme, že nám přinesou dobré výsledky. Stejně jako loni," dodal Bramati. 

  

Naději na dobrý výsledek má Remco Evenepoel, devatenáctiletý vítěz Clasicy San Sebastian a mistr Evropy v časovce. Belgičan strávil po evropském šampionátu nějaký čas na vysokohorském soustředění v Livignu a také podepsal prodloužení smlouvy do konce roku 2023. 

Evenepoel je dobrý v profilech, jaké na závodníky čekají v Německu, ale je logické, že tým na mladého Belgičana nechce tlačit a neoznačuje ho za lídra. Kromě něj a Alaphilippa startují také Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Enric Mas a Pieter Serry.   

Kolem Německa startuje ve čtvrtek 29. srpna v Hannoveru a končí v neděli 1. září v Erfurtu. 

Foto Sirotti