Nejčastěji vítězící tým současnosti míří na Tour s velkými ambicemi. Obhajuje čtyři etapová vítězství a zisk dresu nejlepšího vrchaře. Letošní cíle jsou stejné, dokonce o něco větší. Na Tour de France se podívají Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Dries Devenyns, Enric Mas, Yves Lampaert, Michael Mørkøv, Max Richeze a Elia Viviani.

Místo nezbylo na Zdeňka Štybara a Petra Vakoče, kteří s tím však už dlouho počítali. Zklamaný je Philippe Gilbert. Vítěz Paříž - Roubaix byl prvním závodníkem pod čarou, ale nehodil se do plánů týmu. Deceuninck - Quick-Step bude především útočit na etapová vítězství. Na to má v sestavě několik závodníků. Julian Alaphilippe loni vyhrál dvě etapy a letos to chce zopakovat, možná i vylepšit. Také bude útočit na puntíkovaný trikot nejlepšího vrchaře.

"Julian je takovou jednočlennou armádou. Šampión, který loni získal dres nejlepšího vrchaře ve velkém stylu. Na Tour je několik etap, dokonce už v prvním týdnu, které mu vyhovují a když mu trať sedí, je jedním z nejlepších cyklistů na světě, takže budeme útočit na tyto etapy," vysvětluje Tom Steels, sportovní ředitel týmu.

Ale velká část týmu se zaměří na rovinaté etapy a hromadné dojezdy. Po dlouhé době se na Tour vrací Elia Viviani. Pomáhat mu budou Max Richeze a Michael Mørkøv, ale do rozjížděcího vlaku patří vlastně všichni jezdci. Před hromadnými dojezdy se za sebe zařadí Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Michael Mørkøv a Max Richeze. Poté už to bude na Vivianim. "Musíme pamatovat na to, že je to jeho první Tour po letech. Dokázal, že umí vyhrávat etapy na Grand Tours, ale tohle je Tour a s celým týmem za zády musí zůstat klidný a snad popadne tuhle příležitost oběma rukama. Asi bude těžké usilovat o zelený dres, ale uvidíme, hlavním cílem jsou jednotlivé etapy," dodává Steels.

Deceuninck - Quick-Step by rád vyhrál i týmovou časovku druhý den závodu. I kvůli tomu na Tour míří mladý Kasper Asgreen. "Je to Kasperova první Tour a jede jako domestik, i když víme, že má větší potenciál. Ale nejdřív potřebuje zkušenosti a poitřebuje zjistit, jaká Tour je. Bude pracovat, myslíme, že je to nejlepší způsob, jak nabrat zkušenosti a bude důležitý pro časovku družstev. V té bude důležitý i Yves Lampaert. Stejně jako v hromadných dojezdech. Víme, že je na něj spoleh, vždy udělá svou práci a bude důležitý pro kontrolu závodu."

Dvojice Michael Mørkøv a Max Richeze patří k nejlepším rozjížděčům spurtů na světě a když jim bude Viviani důvěřovat, může z toho jen těžit. Italský mistr občas hledá závětří za soupeři a nenechá si rozjet spurt od týmových kolegů, ale úspěšnější je ve spolupráci se svým silným týmem.

Posledním cílem týmu je celkové pořadí s Enricem Masem. Španělský vrchař bude mít jen minimální podporu. K dispozici má jen zkušeného Driese Devenynse, který ale není špičkovým vrchařem. Mas nemá v letošní sezóně dobrou formu a není důvod mu obětovat více členů týmu. "Je naším jezdcem na celkové pořadí, ale Tour jede poprvé a i když na Vueltě dokázal, že udrží formu celé tři týdny, tohle je Tour a bude se učit. Je těžké vysvětlit jaká Tour je, dokud si ji sami nevyzkoušíte. Všechno je tu těžší a to si musí uvědomit. Musí být na dobré pozici i v rovinatých etapách, které jsou rychlejší a chaotičtější. Naštěstí máme Driese, který bude jeho pravou rukou a bude mu pomáhat dokud bude stačit. Se zkušenostmi a ve formě kterou má, je připraven Enricovi pomoci."

Tým budou řídit tři sportovní ředitelé. Kromě Steelse také Davide Bramati a Geert Van Bondt.

Foto Sirotti