Julian Alaphilippe vyhrál už první alpskou etapu a raduje se i v první pyrenejské. Rozhodl sjezd z posledního stoupání Col du Portillon. Na vrcholu byl první Adam Yates (Mitchelton-Scott) s náskokem 15 sekund před Julianem Alaphilippem. Jenže pod tlakem mnohem rychlejšího Francouze spadl Adam Yates v jedné levotočivé zatáčce a umožnil Alaphilippovi osamocený dojezd do cíle. Druhý dojel ve spurtu malé skupiny Gorka Izagirre (Bahrain Merida) a třetí Yates. Na čtvrtém místě skončil Bauke Mollema (Trek-Segafredo) a pátý Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida). 

Začátek 16. etapy byl velmi rychlý. Vytvořit únik trvalo sto kilometrů, všechny týmy chtěly mít v úniku zastoupení. Etapu na chvíli zastavil protest místních zemědělců, kteří zablokovali cestu a policie proti nim zasáhla i pomocí slzného plynu. Ten se však dostal do očí i mnoha závodníků a asi patnáct minut se muselo počkat, aby se zasažení cyklisté mohli ošetřit. 

Únik byl velmi početný, celkem 47 cyklistů se dostalo dopředu a až v dlouhých kopcích se skupina zmenšovala. Peloton nechal uprchlíky závodit o etapu a umožnil jim získat velký náskok. Julian Alaphilippe si počínal velice dobře. V úniku byl i Warren Barguil (Fortuneo - Samsic) a snažil se s Alaphilippem na vrchařských prémiích závodit, ale lídr soutěže o puntíkovaný dres byl lepší a vždy Barguila porazil. 

Na první dlouhém stoupání Col de Portet d'Aspet ujel sám Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), vyhrál prémii, ale v technickém sjezdu nezvládl sérii zatáček a přelétl přes kamennou zídku. Nic vážného se mu však nestalo a brzy se vrátil do sedla. 

Alaphilippe na Portet d'Aspet dojel druhý a získal další body do vrchařské soutěže. Na následující prémii Col de Menté Alaphilippe zvítězil a první skupina mířila k poslednímu stoupání Portillon. Zde se rozhodovalo o etapovém vítězi. 

Do kopce najelo 17 cyklistů na čele a první útok zkusili Michael Valgren (Astana) a Rudy Molard (Groupama-FDJ), ale brzo je vystřídali Robert Gesink (LottoNL Jumbo) a Domenico Pozzovivo. Dvojici postupně dojeli Mollema, Yates, Gorka Izagirre a Marc Soler (Movistar). 3 kilometry před vrcholem sem dorazil i Julian Alaphilippe, ale ihned zaútočil Adam Yates. 

Yates si vytvořil dobrý odstup a kilometr před vrcholem musel reagovat Julian Alaphilippe. Zbavil se soupeřů a dojel na prémii druhý s odstupem asi 15 sekund za Britem. Yates jel sjezd na riziko a naplno, ale Alaphilippe ho jako lepší technik přesto stahoval. 6,7 kilometru před cílem vjel Adam Yates příliš rychle do levotočivé zatáčky a podklouzlo mu přední kolo. Julian Alaphilippe kolem něj projel a dojel si pro etapový triumf. 

Yatese dojeli Izagirre, Mollema a Pozzovivo a spurtovali o druhé místo. Nejrychlejší byl Izagirre, zklamaný Yates skončil třetí. 

Mezi favority na celkové pořadí se nestalo vůbec nic. Na vrcholu Col du Portillon sice nastoupil Mikel Landa (Movistar), ale ani ve sjezdu tým Sky pod tlak nedostal. Favorité tedy dorazili do cíle v poklidu a společně a první desítka zůstala beze změn. 

Julian Alaphilippe si hodně pomohl ve vrchařské soutěži a je blízko celkovému vítězství. Na prvním místě má 122 body, druhý Warren Barguil nasbíral zatím 73 body. V bodovací soutěži už není matematicky možné Petra Sagana (BORA-hansgrohe) předstihnout, stačí mu dojet do Paříže a získá zelený dres. 

O bílý dres se dnes závodilo. Pierre Latour (AG2R La Mondiale) a Guillaume Martin (Wanty Groupe Gobert) byli v hlavním úniku dne, ale dojeli společně a Latour zůstává lídrem s náskokem 2:29 před svým krajanem. V týmové soutěži se do čela dostal Bahrain Merida. 

Nejbojovnějším mužem etapy byl vyhlášen Philippe Gilbert. 

Foto Sirotti