Healy odjel z pelotonu už 47 kilometrů před cílem, s několika dalšími závodníky. 14 kilometrů před cílem se jim podařilo dostupnost celodenní únik a Healy poté několikrát zaútočil, aby skupinu roztrhal.

Nakonec se mu podařilo ujet soupeřům v závěrečném kilometru etapy a dojel s náskokem 3 sekund před Alexandrem Kristoffem (Uno-X Mobility) a Orluisem Aularem (Caja Rural). V čase skupiny dojel také Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe) a uhájil zelený dres lídra. Snadné to však rozhodně neměl.

 Pětadvacetiletý Ital vyhrál celkovou klasifikaci o deset sekund před Španělem Pellem Bilbaem a o 26 sekund před Italem Giuliem Pellizzarim.

Zejména Bilbao, Brit Paul Double a Ir Healy, se na 156,9 km dlouhém trase snažili ze všech sil, aby Aleottiho sesadili z jeho vedení. Aleotti a jeho kolegové z týmu Bora-Hansgrohe však zůstali navzdory mírně chaotické situaci v závodě klidní a dokázali všechny nebezpečné útoky zneškodnit. Pro Aleottiho je to již třetí celkové vítězství v etapovém závodě, předtím vyhrál rumunský závod Sibiu Tour v letech 2021 a 2022.

IMG_1566.jpeg

„Závod byl od začátku strašně hektický. Čtyřicet nebo padesát kilometrů před cílem se utrhla silná skupina a já jsem měl trochu obavy. Ale nikdy jsme nezpanikařili a dokázali jsme se vrátit a závod kontrolovat. Jsem opravdu vděčný za pomoc svých týmových kolegů - nejen dnes, ale i celý týden. Nakonec jsem se soustředil na Bilbaa a vše dopadlo dobře. Je to určitě největší úspěch v mé dosavadní kariéře. Děkuji všem lidem, kteří mě podporují,“ okomentoval své vítězství Aleotti.