Poprvé od roku 2005 se jednorázovka Scheldeprijs nedojížděla ve spurtu pelotonu. Patnáctkrát za sebou vítězili sprinteři, ale letos zasáhly terezíny daleko před cílem. Nevytvořil se žádný dlouhý únik, už na začátku závodu se peloton začal trhat na větru. 170 kilometrů před cílem byl nadělen na tři skupiny a v první skupině bylo pouze 17 jezdců. Ovšem tato skupina vydržela na čele až do konce závodu.

Byla to mimořádně silná skupina plná špičkových sprinterů. Alpecin - Fenix měl vpředu oba své sprintery Tima Merliera a Jaspera Philipsena, BORA - hansgrohe dokonce čtyři závodníky: Sama Bennetta, Ryana Mullena, Jordiho Meeuse a Dannyho van Poppela. Tři jezdci zastupovali tým DSM, sprinter Cees Bol, Casper van Uden a Sam Welsford. Z Intermarché - Wanty Gobert to byli Alexander Kristoff a Gerben Thijssen a jednotlivci Dan McLay (Arkéa Samsic), Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Edward Theuns (Trek - Segafredo), Rudi Selig (Lotto Soudal) a Soren Waerenskjold (Uno-X). 

Patnáctičlenná skupina se nejdříve zúžila na 14 jmen po defektu Ceese Bola a poté spadl Gerben Thijssen a vpředu vydrželo 14 jezdců. Tato skupina už byla stabilní. Opět velmi nečekaně zaváhal celý tým Quick-Step Alpha Vinyl. Favorit závodu Fabio Jakobsen se nedostal do vedoucí skupiny a závodníci Quick-Stepu včetně Zdeňka Štybara se snažili dostihnout vedoucí skupinu.

90 kilometrů před cílem se rozdíl mezi prvními dvěma skupinami dostal nad jednu minutu, ale Quick-Step zabral a snížil ztrátu na 30 sekund 70 kilometrů před cílem. Ale to bylo od Quick-Stepu vše, díru zacelit nedokázali a vedoucí třináctka se opět začala vzdalovat.  54 kilometry před cílem odpadl z čela zcela vyčerpaný Waerenskjold. Ale únavný den to byl pro všechny závodníky. Navíc se 38 kilometrů před cíle. spustil déšť a udělal to jezdcům ještě těžší.

Quick-Step svou snahu ve druhé skupině vzdal v předposledním okruhu závodu. Více než 20 klometrů před cílem tak bylo zcela jisté, že vítěz je v čelní skupině. A spolupráce zde začala trochu zadrhávat. Alpecin - Fenix měl vpředu dva sprintery a hromadný dojezd skupiny si určitě přál. BORA - hansgrohe měla nejvíce závodníků, hned čtyři, ale Bennett se dlouho trápil a ve spurtu proti Merlierovi a Philipsenovi neměl šanci. Proto začali jezdci německého celku útočit.

Aktivní byl zejména Mullen. Irský šampion nastoupil několikrát, poprvé v cílovém okruhu, 13 kilometrů před páskou. Aktivní byli i jezdci DSM a také Merlier s Philipsenem. Jenže šlo o pouhé nahánění soupeřů, když se pár jezdců utrhlo, nespolupracovali a byli dostiženi. Teprve dvacetiletý Casper van Uden zkusil sólový únik 10 kilometrů před cílem, ale ani jemu nebylo umožněno odjet.

Ve skupině bylo hodně špičkových sprinterů, ale jen jeden prvotřídní klasikář. A právě ten načasoval svůj útok suverénně nejlépe. Alexander Kristoff zrychlil na rovinatém dlážděném úseku Broekstraat 7,5 kilometru před cílem a nikdo ze soupeřů nezareagoval. Nor rychle získal pár vteřin k dobru, zatímco za ním se soupeři dívali po sobě a nikdo nechtěl stahovat. Protiútoky samozřejmě přišly, ale závodníci se navzájem doskakovali, opakovaně zrychlovali a zpomalovali a to hrálo Kristoffovi do karet.

Nor ve snaze dostat se do cíle co nejdříve drtil těžký převod a bylo to efektivní. Soupeři za ním taktizovali a Kristoff mohl v cílovém Schotenu zvednout ruce nad hlavu a oslavit letošní druhé vítězství a své druhé vítězství ve Scheldeprijs v životě. Poprvé se radoval před sedmi lety ve spurtu pelotonu. Se ztrátou 24 sekund si pro druhé místo dojel Danny van Poppel, třetí skončil australský dráhař Sam Welsford. Alpecin - Fenix závod protaktizoval, Philipsen, obhájce vítězství, skončil osmý a Merlier devátý. DRuhou skupina přivedl Arnaud De Lie (Lotto Soudal) s odstupem 3:32. Štybar dokončil po celodenní práci na 29. místě.