Závod se skládá z pěti etap a je zařazen do druhé nejvyšší kategorie UCI, tedy 2.Pro. Skladba etap je v podstatě totožná s loňskou, pouze poslední dvě etapy si prohodily pořadí, takže předposlední den je na pořadu časovka a závěr obstará kopcovitá etapa s cílem na vrcholu 3km stoupání s průměrným sklonem 9%.

V loňském ročníku skončily dvě etapy soubojem sprinterů, ve dvou profilově náročných a s cílem na kopci se utkali o celkové prvenství nejlepší etapoví jezdci a své si do konečné klasifikace řekla i zvlněná 20km časovka.

Vítěz 4. etapy 2020 Miguel López

V roce 2020 se rušilo velké množství akcí, takže hlad po závodech byl velký. Proto i Algarve mělo hvězdné obsazení. Vyhrál Remco Evenepoel před Maxem Schachmannem a Miguelem Lópezem. Letos je koncentrace závodů vyšší, takže z první desítky loňského pořadí se sem vrací pouze dva cyklisté: s jedničkou na zádech odstartuje loni 5. Rui Costa (UAE) a s ním loni 7. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe).

Oba by měli i letos patřit k užšímu okruhu favoritů na celkové pořadí. Stejně jako Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers), José Díaz (Delko), Amaro Antunes (W52/FC Porto), případně Diego Rosa, který tady při neúčasti Naira Quintany dostává příležitost v pozici lídra týmu Arkéa-Samsic.

V etapách, v níž se předpokládá hromadný dojezd, by se o etapový skalp měli utkat především Sam Bennett a Davide Ballerini (oba Deceuninck-Quick Step), Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe), Jon Aberasturi (Caja Rural-Seguros RGA), Stanislaw Aniolkowski (Bingoal Pauwels Sauces WB), Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Marc Sarreau (AG2R Citroën), případně Edwin Ávila (Burgos-BH).

Třetí etapa ročníku 2020 se stala kořistí Cees Bola

Největšími favority časovky pak jsou Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) a Benjamin Thomas (Groupama-FDJ).

Startuje 25 týmů. Sedm je z kategorie World (kromě jmenovaných ještě Intermarché), osm Pro a ze zbylých deseti kontinentálních je 9 domácích!

Portugalsko má přibližně stejný počet obyvatel jako Česká republika. Oproti čtyřem našim mají Portugalci 9 kontinentálních celků. A na svůj nejvýznamnější domácí etapák berou všechny své týmy. Na Czech Tour, aktuálně tedy Sazka Tour, která je o kategorii níž než Algarve, obvykle dostává pozvánku z domácích kontinentálních pouze Elkov Kasper a pak reprezentační výběr.

Karel Hník bezprostředně po přestupu dostává šanci ukázat své vrchařské schopnosti. Vojta Řepa také dokáže velmi dobře zvládnout náročná stoupání, vždyť loni vyhrál Malopolsko tím, že si vedl výborně v závěrečném 10km stoupání poslední etapy s průměrem 7,5%. Vojta je navíc odvážný a chodí často do úniků. Pochopitelně bude záležet na tom, jaké týmové úkoly oba od svých týmů dostanou. Ale je pravděpodobné, že na závod jsou nominováni právě kvůli svým cyklistickým přednostem.

Závod lze sledovat mj. prostřednictvím Eurosportu.