Před posledním „regio“ okruhem, tedy 24 km do cíle, se hustě rozpršelo. Už sjetý peloton se natáhl jako had, vířil a po sérii ataků okolo kopce Cote de Roy (3,4 km dlouhý s 4,8%) se rozpůlil. A pak se zase sjel… Předtím se dlouho držela v úniku okolo 2:30 minuty pětice z kontinentálních týmů, ale její členové postupně odpadali, až zbyli jen dva Emil Mielke Vinjebo (Riwal) a Mark Stewart (Blton Equities).

Poslední se do útoku pustili Francouz Anthony Turgis (Total Energies) s Omerem Goldsteinem z Israel Premier a pak ještě Toms Skujinš (Trek). Mezitím měl defekt Greg van Avermaet (Ag2R), další Belgičan, zrovna ve chvíli, kdy ztratil šanci se ve skupině udržet. Ale tvrdě pracující tým domácího Lotta – stejná firma je titulárním sponzorem závodu – odvážlivce brzy sjel.

Už už se šikovali na špici, aby rozjeli spurt pro Arnauda de Lieho, jenže ten a poslední křižovatce v pravoúhlé zatáčce podklouzl na bílém značení silnice a lehl. Sice okamžitě vstal a naskočil na kolo, ale rozhodující moment ztratil a na dvanáctý triumf v sezoně nedosáhl. Do cíle zbývalo 800 metrů a začalo se mírně stoupat. Vpřed vyrazila další belgická naděje Amaury Capiot (Arkéa/Samsic) a za ním ho jistil ještě týmový druh Hugo Hofstetter. Vpravo u obrubníku se nedokázal protáhnout belgický šampion Tim Merlier (Alpecin). Jenže jako by už nemohli přidat. Na rozdíl od Zingleho, který se nezadržitelně vynořil v plném tahu z levé strany. Zdálo se, že mu stačí pár jen mocných záběrů…

Cofidis ještě bojuje o místenku do WorldTour na příští tři roky a Zingle s druhou výhrou Coqurda na Tour de la Vendée mu teď velmi pomohli. Měl by poskočit až na 16. příčku před Bike Exchange a Arkéu. „Jsem šťastný, že se to povedlo, cítil jsem se skvěle. Přitom poslední týdny jsem měl takovou náhodnou formu, v tréninku se mi jelo dobře, v závodě pak ne. Jsem rád, že jsem si dobře vybral dráhu, v posledních kilometrech se to zužovalo. Byl jsem hned za Arnaudem (de Liem), ale dokázal jsem se mu vyhnout, když spadl. Pak jsem se ocitl trošku vzadu, ale otevřelo se to naštěstí přede mnou, když jsem měl ještě dost sil zabrat. Už jsem viděl, že vyhraju a mohl si to vychutnat,“ řekl 23letý alsaský cyklista z Mulhouse. Jezdí za Cofidis teprve od loňského srpna, a letos si připsal už třetí vítězství po první etapě v Artic Race of Norway a jednorázovce La Route Adélie de Vitré.

„Trať jsem moc neznal, ale díval jsem se na VeloViewer, takový typ koncovky mi vyhovuje. Tři vítězství v první celé sezoně jsou dobrou bilancí, čekají mě ještě tři starty. Pak odpočinu, všechno zhodnotím a za rok budu ještě lepší,“ dodává.

Famenne Ardenne Classic je nová klasika ve valonské provincii Lucemburk. Po tříleté covidové pauze se jel teprve čtvrtý ročník. Centrum tvoří sedmnáctitisícové město Marché-en-Famenne a cílová linie leží na jeho Avenue de la Tois on d´Or (třídě Zlatého rouna). Délka 188 km s houpavým profilem je natočena na jeden delší (116 km) a pak tři opakované (24 m) okruhy. Projíždí se i cyklokrosovým Houffalize. Před třemi lety se tu objevil i Matthieu van der Poel.