Zkušený Kostaričan, který za týden oslaví 36. narozeniny, získal smlouvu na jeden rok. V britské sestavě strávil tři sezóny, ale v psoledních dvou letech se nedostal na start Grand Tour a nepřipsal si žádné vítězství, nebo přední umístění. Ze španělského Movistaru přicházel jako velmi schopný domestik v horách i na rovině, jenže tuto pověst nepotvrdil.

V EF by se měl stát jedním z domestiků nového lídra Richarda Carapaze. S ekvádorským vrchařem Amador závodí v jednom týmu už sedmým rokem a pomáhal mu také k celkovému vítězství na Giro d'Italia 2019. "Amador je kotvou týmu, pokud jde o odvádění tvrdé práce. Je neuvěřitelně zkušený," říká Jonathan Vaughters, ředitel EF Education - EasyPost. "Byl v první desítce na několika Grand Tours. Je to velmi schopný jezdec s velkým motorem. Přinese nám zkušenosti. Pro tak mladý a neustále se vyvíjející tým, který se opravdu ve velkém přestavuje na rok 2023, přinese stabilitu a zkušenosti. V příštím roce budeme mít velmi početnou skupinu španělsky mluvících mladých jezdců, kteří budou potřebovat poradit. Je to mentor."

Sám Amador si uvědomuje, že v psoledních dvou letech nepředváděl své nejlepší výkony. "Chci se vrátit oo své pravé formy a jsem si jistý, že se mi to podaří. Jsem připraven pomoci týmu, chci ze sebe vydat to nejlepší pro spolujezdce nebo našeho lídra a dát týmu to, co potřebuje, tím nejlepším možným způsobem. Chci být jezdcem, na kterého se mohou spolehnout."

Příští sezóna bude jeho 14. mezi profesionály. A chce se v ní vrátit na své nejoblíbenější závody, kterými jsou Grand Tours. Na nich zažil největší úspěchy, v roce 2012 vyhrál etapu Giro d'Italia po souboji s Janem Bártou a o tři roky později skončil čtvrtý v konečném hodnocení. Lepší byli jen Contador, Aru a Landa. "Giro je pro mě velkou událostí a miluji ho. V roce 2015 jsem bojoval o umístění na stupních vítězů a o rok později jsem si konečně mohl obléct růžový dres. V ten samý den se na závod přijeli podívat moji rodiče. Půjčili si auto a byli jsme všichni spolu, moji rodiče a přítelkyně, takže to byl nádherný okamžik. Dojalo mě to. Bojovat o umístění na stupních vítězů a obléci dres bylo krásné."

Carapaz se v příštích letech chce pokusit o vítězství na Tour de France a bude potřebovat veškerou pomoc od svých nejlepších týmových kolegů. Amador by mezi ně měl patřit. "Považuji se za závodníka, který dokáže poskytnout podporu v nejlepších i nejhorších chvílích. Když mám nějaký úkol, tak do toho dám všechno a pro tým vydám to nejlepší. Obětuji se."