Michal Kollert si místo na světovém šampionátu zasloužil svými výsledky na prestižních závodech pro veřejnost a maratonech. Vítěz českého i slovenského závodu L'Etape by Tour de France přijel do Trenta ve skvělé formě. Na vrchřské trati se dvěma dlouhými kopci bojoval až do posledních kilometrů závěrečného stoupání o medaili. Převahu měli domácí Italové, kteří nakonec získali první dvě místa. Vyhrál Francesco Figini s velkým náskokem přes tři minuty před krajanem Andreou Miottem. Brozovou medaili si odváží Belgičan Tim Alleman. Kollert dojel pátý s odstupem 5:20. Na Allemana ztratil 44 sekund a porazil obhájce titulu, bývalého profesionálního závodníka Johnnyho Hoogerlanda.

"Nakonec se mi podařilo vybojovat páté místo. Moc mě potěšilo, ze jsem na takto extrémním vrchařském okruhu jel o medaili až do úplnýho závěru," uvedl Kollert na svých sociálních sítích. "Italů bylo hodně, využívali toho a v údolí nám nastupovali a dvěma se podařilo ujet. Já si hlídal Hoogerlanda a Itala Elettrica, o kterém jsem věděl, že je spičkovej vrchař (4x celkový vítěz Maratona delle Dolomiti) a jeden z hlavních favoritů. V posledním kopci jsme jim nakonec ujeli na výkonnost. To mě potěšilo hodně, protože jsem to fakt nečekal. Nakonec samozřejmě zklamání, že medaile byla tak blízko a není, ale jsem spokojený!" 

Do Itálie vyrazilo více než 2 000 sportovců a přes 4 000 účastníků z 60 zemí celého světa.

Neděle v Trentu nabídla nejbohatší menu čtyřdenní akce: Mediofondo (86,8 km s 2 218 metry stoupání) pro vyšší věkové skupiny (muži od 60 let, ženy od 50 let) a Granfondo se 143,8 km a 3 900 metry stoupání, které přinesly dva a půl stoupání na vrchol trentinského velikána Monte Bondone. Na start obou závodů, které odstartovaly z Via Roberto da Sanseverino v 10 hodin, se postavilo celkem 1537 závodníků.

Přijeli všichni nejsilnější závodníci světových amatérských kategorií a výsledky to potvrdily. Nejrychlejší ze všech byl v Granfondu Rakušan Stefan Kirchmair (kategorie 19 - 34), který trať zvládl za 4 hodiny, 14 minut a 6 sekund. Kirchmair se již zařadil mezi nejsilnější světové granfondisty, když vyhrál letošní prestižní L'Etape du Tour s cílem na Alpe d'Huez.

V ženském závodě byla nejlepší Slovinka Laura Simenč (kategorie 19 - 34). Simenč, bývalá elitní atletka a nyní výzkumná pracovnice v oblasti veterinární virologie, se v letošní sezoně může pochlubit řadou vítězství, včetně závodu Granfondo Nove Colli na italské půdě.

V dalších kategoriích byli úspěšní především Italové: Francesco Figini (Granfondo 35-39), Giuseppina Michela Bergozza (Mediofondo 50-54), Olga Cappiello (Mediofondo 55-59), Giorgio Chiarini (Mediofondo 60-64), Silvano Janes (Mediofondo 65-69) a Silvano Assaloni (Mediofondo 80-84). Mezi slavnými závodníky byla také Francouzka Jeannie Longo, několikanásobná elitní mistryně světa, která získala další duhový trikot, když ve čtvrtek vyhrála individuální časovku své věkové kategorie.

Kompletní výsledky.