Dnešní předposlední etapa se z pohledu profilu jevila jako druhá nejsnadnější. Lehčí bude už jen ta zítřejší. Dnes čekalo na cyklisty 183 km s jedinou vrchařskou prémií 3. kategorie, i když zdaleka nešlo o jediné stoupání v této etapě. Kopce pokud byly delší, nebyly prudké, a pokud prudší, tak krátké. A hlavně závěrečných 30 km se odehrálo v rovinatém terénu. Takže během etapy nastoupali „pouze“ 2156 výškových metrů.

Tudíž pravděpodobný byl buď úspěšný únik outsiderů nebo hromadný sprint. V druhém případě šance pro Greipela (Israel), Kristoffa, Gibbonse a Trentina (UAE), Aberasturiho (Caja Rural), Pedersena (Trek) či Haytera (Ineos).

Těžko bylo čekat, že by někdo za „normálních“ okolností ohrozil vedoucí postavení Lópeze (Movistar). Vždyť na druhém místě na něj ztrácel 20 sekund drobounký vrchař Tolhoek (Jumbo), na třetím 55 sekund 63 kg vážící vrchař Amezqueta (Caja Rural) a na čtvrtém už 1:40 20letý také především vrchař Carlos Rodriguez (Ineos).

Už 5 km od startu jela na čele sedmička závodníků. Po dvou tu měly Burgos a Sport Vlaanderen. Nejzajímavější tu byli dva. Jednak Okamika z Burgosu, který byl z uprchlíků nejlépe postavený se ztrátou 8:20 na Lópeze. A hlavně 37letý Luis Ángel Maté z Euskaltelu, kterému šlo o jedinou VP, která byla na 30. km.

Maté, který po 10 sezónách v Cofidisu letos posílil tým Euskaltelu, totiž ve včerejší etapě posbíral tolik bodů do vrchařské soutěže, že k předešlému jedinému přidal dalších 26, dotáhl se bodově na Oliveiru (UAE), a jelikož byl lépe postaveným v klasifikaci jednotlivců: 32. +9:34, získal dres pro nejlepšího vrchaře závodu. A poněvadž zítra jsou na programu už jen dvě vrchařské trojky, z toho ta druhá jen 5 km před cílem, bylo nutno si tu dnešní dobře pohlídat. Měřila sice přes 13 km, ale průměrný sklon činil jen 3,8 %. A Maté poté, co jí projel jako první, zvýšil svůj náskok před Oliveirou na 3 body.

Poslední z uprchlíků byl dojet 3 km před cílem.

A pak se do toho daly týmy s favorizovanými sprintery. Israel to výborně rozjel, posledním na řadě byl Zabel. André si nastoupil ze čtvrté pozice za Pedersenem a Kristoffem a nedal jim sebemenší šanci!

Víc jak dva roky nic a nyní v jednom týdnu už druhé vítězství! Kdo by to Andrému nepřál, zvlášť když jde o člověka, který než aby někomu ve spurtu ublížil, raději svěsí.

V průběžném pořadí se nic zásadního nezměnilo. I nadále vede López (Movistar) o 20 sekund před Tolhoekem (Jumbo).

Mathias Vacek ztratil na 56. místě 8 sekund, Roman Kreuziger na 68. 31 sekund.