Na rozdíl od včerejška, a zvláště pak loňského roku, se startovalo do slunečného počasí a teplota z původních 10 v průběhu závodu vystoupala až k 16 stupňům. 

Cyklisty čekalo 176 km, přičemž z pohledu obtížnosti to hlavní se koncentrovalo do závěrečných zhruba 60 km. 

Po 20 minutách od ostrého startu se vytvořil únik, v němž byli cyklisté kontinentálních St Michel, Roubaix a Swiss Academy a Pro týmu Bingoal. Během 12 km měli náskok 6 minut. Maximum pak bylo 8:50. 

Dojeti byli postupně v těžkých pasážích posledních desítek kilometrů. Podílelo se na tom vícero World týmů: EF, Trek, Qhubeka, Alpecin a jakmile se najelo do rozhodujících pasáží, aktivní byli i cyklisté Deceuninck-QuickStep. 

Na cyklisty čekaly dnes pořádné stojky. Snímek zachycuje cyklisty z denního úniku.

40 km před cílem se na čelo nasunuli domestici Groupama-FDJ a z jejich tempa a pomoci posléze zahájil útoky favoritů David Gaudu, vítěz včerejšího Faun-Ardéche. Došlo k výrazné selekci skupiny, která do té doby čítala kolem 60 lidí. 

Od té chvíle následoval útok za útokem. Zvláště aktivní byl Warren Barguil (Arkéa-Samsic). Pár útoků si vyzkoušel i Jakob Fuglsang (Astana). Stále aktivněji si počínali borci Deceuninck-QuickStep, kteří měli vepředu početní převahu. Ať už to byl Devenyns, Cavagna, Knox nebo Honoré.

Petru Vakočovi se dnešní závod vydařil: dokončil ve skupině za vítězem na 10. místě (na snímku na 3. pozici).

Ve sjezdech a kratších rovinách se čelní skupina vždy sjela dohromady. Stále zřetelnější bylo, že rozhodne až poslední stoupání Mur d´Eurre, které sice měří jen 700 metrů, ale má průměr 8,5%, přičemž obsahuje i úseky s 10%. 

V něm zaútočil Bagioli, ale Gaudu jeho útok pokryl. Kontra útok zkusil Vlasov (Astana). Bagioli si ho ovšem dojel a hned mu nastoupil. Gaudu už nestačil. 

Na vrcholu měl Ital k dobru 15 sekund a do cíle už jen z kopce. 

Pokud řekneme, že šlo o vítězství týmu, pak v tomto případě jde o ukázkový příklad!

Bagiolimu bude za tři týdny 22 let.

Josef Černý byl klasifikován na 96. místě se ztrátou 10:38 min. Karel Vacek závod nedokončil.

Sestřih závodu.