Annemiek van Vleuten potvrdila roli jedné z největších favoritek. 22 kilometrů dlouhou trať se startem a cílem na Fuji International Speedway v Japonsku zvládla průměrnou rychlostí 43,883 km/h a druhou Marlen Reusser porazila rozdílem třídy o 56 sekund.

Van Vleuten se konečně dočkala zlaté medaile, která jí utekla už na Olympijských hrách v Riu v roce 2016 kvůli těžkému pádu v posledním sjezdu závodu s hromadným startem. V Tokiu skončila druhá za Rakušankou Annou Kiesenhofer, ale v časovce neměla vážnou konkurenci a je zcela zaslouženou vítězkou. 

Stříbrná Švýcarka překvapila, protože za sebou nechala zklamanou Annu van der Breggen, která měla být největší konkurentkou pro Annemiek van Vleuten. Současná mistryně světa nepodala na své poměry ideální výkon, ale stačil jí k zisku bronzové medaile s odstupem 1:02.

Čtvrtá Grace Brown z Austrálie dokončila v čase o 1:09 horším než nová olympijská vítězka. Páté místo překvapivě obsadila už 46letá Američanka Amber Neben. Ztratila pouze 1:13, další cyklistky za ní měly mnohem větší odstupy. Šestá končí Němka Lisa Brennauer a sedmá bývalá mistryně světa Chloe Dygert. Američanka ztratila 2:16 a musela překonat bolest levé nohy, kterou si vážně poranila na loňském světovém šampionátu v Itálii.