Tým Aqua Blue Sport a jeho majitel Rick Delaney vyjednávali s profi kontinentální sestavou Véranda´s Willems - Crelan o převzetí belgického týmu a začlenění některých závodníků a členů personálu do Aqua Blues Sport. Dokonce byla oznámena dohoda a v barvách tým měl jezdit i Wout van Aert, mistr světa v cyklokrosu. Dohodu vzápětí vyvrátil tým Véranda´s Wilems - Crelan a van Aert se této informaci na sociálních sítích doslova vysmál. Další vyjednávání nevedlo k úspěchu a Aqua Blue Sport nyní končí. Skončí pravděpodobně i Véranda´s Willems - Crelan, čímž se otevře cesta Woutu van Aertovi do WorldTour týmu LottoNL Jumbo. 

Podle Ricka Delaneyho je hlavním důvodem ukončení týmu nezájem pořadatelů velkých závodů o jeho celek. Zatímco loni se Aqua Blue Sport dostal na Vueltu, kde Stefan Denifl vyhrál horskou etapu, letos nebyl pozván. Tým letos vyhrál zatím jen čtyři závody a má přetrvávající problémy s dodavatelem kol 3T, který závodníkům poskytl kola jen s jedním převodníkem a řazením Sram, které několikrát zabránilo cyklistům Aqua Blue Sport usilovat o lepší výsledky.  

Zásadním důvodem pro ukončení projektu Aqua Blue Sport je však způsob financování, který si Rick Delaney vymyslel. Tým nemá tradičního sponzora, Delaney založil e-shop Aqua Blue Sport a ze zisků chtěl financovat tým. Nazval to "udržitelným způsobem financování", ale jak se ukázalo, moc udržitelné to nebylo. Delaney musel tým dotovat sám. 

V Aqua Blue Sport působí patnáct cyklistů, kteří jsou nyní bez profesionálního angažmá. Smlouvu i na příští rok mají podepsanou jen Ir Eddie Dunbar a Dán Casper Pedersen. Nový tým si musí najít zkušení profesionálové Adam Blythe, Stefan Denifl, Lasse Norman Hansen, Larry Warbasse, Andrew Fenn a další. 

Odchodem Aqua Blue Sport se dále snižují počty profesionálních kontinentálních týmů. Už dříve oznámil konec americký celek United Healthcare, také původní CCC Sprandi Polkowice sestupuje o úroveň níž. Naopak o ProConti licenci usiluje belgický tým Corendon - Circus, kde působí Mathie van der Poel, Adam Ťoupalík a další cyklokrosaři. Van der Poel by s tím chtěl zajistit pozvánku na divokou kartu na jarní klasiky a další větší závody, včetně podniků WorldTour.  

Foto