Z velkého úniku 29 jezdců se pouze Thymen Arensman (DSM) udržel na čele závodu až do samotného cíle. Za jeho zády už se závodilo o celkové pořadí. Mladý Nizozemec ovšem předvedl nejlepší výkon své profesionální kariéry a připsal si druhé vítězství a první na Grand Tours. 23 kilometrů dlouhé stoupání Alto Hoya de la Mora v Sierra Nevadě dalo zabrat všem jezdcům, končilo se v nadmořské výšce 2501 metr. Takto vysoko už se na letošní Vueltě nepojede. 

Arensman musel stíhat vedoucího Marca Solera (UAE Emirates), který zaútočil z vedoucí skupiny hned na začátku dlouhého výjezdu. První kilometry stoupání byly nejtěžší a Soler si vypracoval náskok až 40 sekund. Jenže Arensman si skvěle rozložil síly, 7 kilometrů před cílem Španěla dostihl, hned poté se ho zbavil a pokračoval sám ve vysokém tempu až do cíle. Před lídry na celkové pořadí měl na pásce náskok téměř minutu a půl. A dokonce si pomohl i v celkovém pořadí, z 11. příčky se posunul až na 8. místo. 

"Je těžké tomu uvěřit, musím to ještě vstřebat," řekl Arensman po dojezdu. "Navíc v královské etapě Vuelty, nemůžu tomu uvěřit. Všichni o této etapě mluvili. Abych byl upřímný, necítil jsem se během etapy moc dobře, ale ostatní zřejmě cítili nohy ještě víc. Když jsem zůstal sám, přestal jsem poslouchat trenéra Matta Winstona ve vysílačce. Pořád jsem si jen říkal, že musím jet tvrdě, tlačit nad 400 wattů. Stačilo to. Vypadalo to, že na mě Marc Soler čeka, a já si říkal, že je to tak skvělý jezdec a nebyl si jistý, jestli na něj mám. Ale pak jsem zrychlil na strmějším úseku. Odpadl a já si říkal, že všichni jsou opravdu na limitu."

Lopez a Mas zaútočili daleko před cílem 

V hlavním poli se v předposledním stoupání dne Alto del Purche překvapivě ujal tempa tým AG2R Citroen. Francouzský celek připravoval pozici pro Bena O'Connora a zároveň se snažil kontrolovat skupinu uprchlíků, kde bylo hned několik nebezpečných jezdců. Na začátku cílového stoupání se dopředu posunul tým Jumbo - Visma a balík explodoval. Ale Roglič v nejtěžších pasážích útočit nechtěl. Tempo na začátku bylo příliš vysoké pro oba lídry UAE Emirates, Joaa Almeidu a Juana Ayusa. Zvolili vlastní a později se jim to vyplatilo.

Okolo Remca Evenepoela (Quick-Step Alpha Vinyl) se vytvořila malá skupina s Rogličem, Enricem Masem (Movistar), Miguelem Angelem Lopezem (Astana Qazaqstan) a O'Connorem. Ostatní odpadli. Ayuso si dojel Carlose Rodrigueze (Ineos Grenadiers), ke kterým se přidal Almeida a z úniku se vrátil Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). 

Už 11 kilometrů před cílem přišel první Lopezův útok. Nikdo ze soupeřů nereagoval. Mas si kilometr počkal a vyrazil taky. Opět se nikdo ze soupeřů ani nehnul. Mas si dojel Lopeze, na kterého počkal uprchlík David de la Cruz (Astana Qazaqstan). Také Evenepoel měl podporu z úniku, Louis Vervaeke (Quick-Step Alpha Vinyl) chvíli tahal, ale poté už musel jet sám lídr závodu. 

Roglič zaútočil až v závěru

Rozdíl mezi skupinami se držel kolem 30 sekund. Mas s Lopezem příliš nespolupracovali, takže Kolumbijec opakovaně nastupoval. Španěla se přesto nezbavil. Roglič konečně zaútočil až v posledních dvou kilometrech etapy. Unaveného Evenepoela utrhl, O'Connor jel s ním. Mas si mezitím dojel pro druhé místo v etapě a 6 bonusových sekund. Lopez skončil třetí s odstupem 2 sekund. Roglič na Mase ztratil 21 sekund. Zezadu se nečekaně přiřítil Ayuso, pouze 32 sekund po Masovi. Ale spokojený nakonec mohl být i Evenepoel, protože po nejtěžším stoupání celé Vuelty přišel jen o 36 sekund z náskoku na Mase a 15 sekund na Rogliče. 

"Určitě to bylo lepší než včera," uznal Evenepoel. "Je to vlastně poprvé, co jsem dojížděl tak vysoko, takže si myslím, že jsem si vedl docela dobře. Start byl opět hodně těžký a cítil jsem se trochu ztuhlý po pádu, ale každým dnem se to zlepšuje. Takže jsem opravdu rád, že je zítra odpočinkový den a vlastně jsem skoro nic neztratil."

Rozdíly v celkovém pořadí se před třetím týdnem Vuelty opět o něco snížili. První tři muže průběžného pořadí dělí 2 minuty. Roglič ztrácí 1:34 a Mas 2:01. Až na čtvrtou příčku poskočil Ayuso, dostal se před trápícího se Rodrigueze. Jenže odstup obou mladých Španělů na pódium je poměrně velký. Ayuso ztrácí 4:49 na první místo a Rodriguez 5:16. Navíc zezadu se přibližuje Lopez s odstupem 5:24.

Evenepoel si před závěrečným týdnem Vuelty věří a je spokojený: "Třetí týden bude trochu jiný. Stoupání už nejsou extra těžká. Myslím, že včera jsem měl docela na hovno den, dneska to bylo lepší a nakonec jsem neztratil skoro žádný čas. Musel jsem jet celé stoupání, pak na mě 2 km před cílem zaútočil Primož. Zvládl jsem to velmi dobře."