Arnaudu De Lie bude v březnu 22 let. Takže když přijel v roce 2021 závodit v rozvojovém týmu Lotto Soudal na Okolo jižních Čech, byla to jeho první sezóna mezi muži. Měl za sebou už baby Giro, l´Avenir a vyhranou etapu na Okolo Alsaska. A jako takový si v jižních Čechách dělal, co chtěl. Po vítězství a dvou druhých místech v klasických etapách ovládl celkové pořadí, bodovací soutěž a pochopitelně i soutěž mladíků. Bylo jasné, že Belgii roste další mimořádný talent.

Od dalšího roku postoupil do prvního týmu a ten ho začal posílat na závody vyšších kategorií než dvojkové nebo určené závodníkům do 23 let. Za dvě následující sezóny stihl vyhrát 19 závodů kategorie jedna a vyšší. Devět v roce 2022 a deset v roce letošním. Mezi jeho palmares převažují závody kategorie jedna, ale má už na kontě i čtyři výhry z úrovně Pro a letos se poprvé prosadil i v závodě kategorie nejvyšší, jímž bylo vítězství na GP Québec (viz titulní snímek). V Kanadě se dokázal vypořádat se soupeři jako je Michael Matthews, Matej Mohorič, Christophe Laporte, Marx Hirschi či Julian Alaphilippe.

GP du Morbihan 2.jpg

6. května Grand Prix du Morbihan (2.Pro)

Velká cena Québecu byla ten typ závodu, které belgickému mladíkovi přesně sedí na míru. 200 km, 2,5 tisíce výškových metrů, nahoru dolů v krátkých kopcích. Není to totiž typ čistokrevného rovinového sprintera jakým je třeba Mark Cavendish. Potřebuje těžký závod a nejlépe i přiměřeně stoupavý závěr, v němž dokáže uplatnit svou ohromnou sílu. Ne nadarmo mu při jeho parametrech 182 cm a 78 kg v Belgii přezdívají býk z Lescheretu, místa jeho rodiště, ležícího 20 km jižně od Bastogne, tedy v Ardenách.

Potvrdilo se to v jeho posledním závodě letošní sezóny, jímž byl čínský Tour of Guangxi. Pět ze šesti etap bylo rovinatých a končilo soubojem sprinterů. De Lie se ale vůbec neprosadil.

Wallonie.jpg

23. července 2. etapa Ethias - Tour de Wallonie (2.Pro)

"Nemyslím si, že jsem kdy jel tak snadný šestidenní závod," řekl De Lie Het Laatste Nieuws. „Jedním ze zjištění v této sezóně bylo, že mi stále chybí zkušenosti ve skutečně rovinatém sprintu. A ani to není to, co bych upřednostňoval. Raději sprintuji na obtížnější cílové rovince po těžkém, vyčerpávajícím závodě. Téměř všechny, které jsem vyhrál v roce 2023, byly takové."

V takových závěrech, kde čerstvost hraje klíčovou roli víc než čistá rychlost, nejsem úplně nejlepší, Van der Poel, Van Aert nebo Pogačar jsou asi lepší, ale pořád jsem jeden z nejlepších na světě. Právě na tuhle schopnost se chci v zimě zaměřit, abych se ještě zlepšil v tom, co je mou nejsilnější stránkou a kde mohu vyniknout.“

Franco.jpg

28. září Circuit Franco - Belge (2.Pro)

Jaké jsou tedy jeho cíle na příští rok?

Nejdůležitějším cílem budou jarní vlámské klasiky. "Myslím na první pětku v top závodech a proč nevyhrát Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem nebo Omloop Het Nieuwsblad? Už je to dlouho, co Lotto dokázalo vyhrát jarní klasiku. A to je u belgického týmu divné."

De Lie má ale i další plány. „Zajímají mě i olympijské hry. Je to trať, která by mi měla vyhovovat: dlouhý závod s krátkými stoupáními. Vím, že jsou k dispozici jen čtyři místa, ale už jsem ukázal, že umím být i týmový hráč a v kombinaci s mými přednostmi bych mohl být pro tým užitečný."

LFAC.jpg

1. října Lotto Famenne Ardenne Classic (1.1)

A co Tour de France? I s ohledem na trasu by mohl mít dobré šance v etapách, které mají sice potenciál končit hromadným spurtem, ovšem po náročnějším průběhu, kdy rovinoví sprinteři mohou být buď z kola venku nebo příliš unavení.

Tým si již letos pohrával s myšlenkou poslat De Lie na některou Grand Tour, ale belgická formace zvolila opatrný přístup, a tak jeho program sestával z mixu jednodenních závodů a kratších etapových závodů. To by se mělo v příštím roce změnit.

Nevylučuje to vedení týmu a i Arnaud by to chtěl. Zatím rozhodnuto není, ale pokud by náhodou nebyl nominován na Tour, Vuelta by ho neměla minout. Koneckonců má to logiku postupného vývoje tohoto aktuálně 14. muže letošního světového UCI žebříčku. „Kariéra netrvá věčně. Musíte využít každou příležitost, která se vám naskytne."