De Lie letos oslavil teprve 20. narozeniny, ale už se pomalu řadí k nejlepším sprinterům světa. Na Ronde van Limburg porazil celou sestavu BORA - hansgrohe. Německý tým pracoval pro Sama Bennetta, ale v dojezdu do mírného kopce irský sprinter nestačil. Naopak De Lie se snadno prohnal kolem svých soupeřů a porazil Simone Consonniho z Cofidisu a Danny van Poppela, který rozjížděl spurt Bennettovi, ale dojel o dvě příčky před ním.

"Je to neuvěřitelné, vyhrál jsem poslední tři závody, ve kterých jsem startoval, nemůžu tomu uvěřit," řekl nadšený Belgičan v cíli závodu. "A byl to opět týmový výkon. Tým byl dnes opravdu skvělý a celý den se o mě staral. Takže jsem rád, že je mohu odměnit tímto vítězstvím."

"Vlak BORA - hansgrohe byl dnes silný a v dojezdu jsem se díky dřívější práci mých týmových kolegů dostal za zadní kolo Sama Bennetta. Zůstal jsem soustředěný a do závěrečné zatáčky jsem vjížděl na třetím místě. Pak už šlo jen o to jet naplno až do cíle. Takové finiše do kopce mám opravdu rád. Mám rád takové silové sprinty, kde jde jen o watty."

De Lie navázal na GP Marcel Kint a Heistse Pijl, kde také zvítězil. V sobotu v rovinatém dojezdu porazil Giacoma Nizzola a Marka Cavendishe, takže se nezalekne ani slavných jmen. "Během Circuit de Wallonie jsem se necítil nejlépe (dojel na 12. místě, pozn. redakce), ale od té doby jde forma jen nahoru. Abych byl upřímný, dnes jsem se cítil ještě lépe než v sobotu na Heistse Pijl. To je opravdu slibné pro další závody," dodává De Lie.

Vítěz loňského ročníku Okolo jižních Čech přestoupil do WorldTour na začátku letošního roku a od té doby sbírá extrémně cenné UCI body. Letošní rok je totiž vyřazovací, přesněji řečeno se po letošní sezóně rozhodne o licencích WorldTour na další tři roky. A Lotto Soudal je od začátku sezóny na sestupových pozicích. UCI udělí 18 licencí a Lotto Soudal je v současnosti na 19. místě. Ještě hůř je na tom Israel - Premier Tech. Ohroženy jsou také týmy EF Education - EasyPost, BikeExchange - Jayco, Movistar a Cofidis.

Je už téměř jisté, že dva současné týmy WorldTour od další sezóny nahradí Alpecin - Fenix a Arkéa Samsic. Tyto celky mají bodů dostatek a o licenci WorldTour stojí. Většina týmů ohrožena sestupem doposud moc neřešila strategii, jak se tomu vyhnout a doufají, že všechno dobře dopadne. Lotto Soudal často vítězí v etapách na nejprestižnějších třítýdenních závodech, ale za jednotlivé etapy se moc bodů nerozdává. Důležitější proto jsou zisky z malých jednorázových závodů 1. kategorie, kde není tak velká konkurence, ale bodů poměrně hodně.

Na sbírání bodů na jedničkových závodech se od začátku roku zaměřil tým Arkéa Samsic a byl v tom velmi úspěšný. Dnes je Arkéa na 13. místě žebříčku a nejspíš se dostane do WorldTour. Stejná taktika se začíná vyplácet belgickému Lottu. A to zejména díky Arnaudu De Liemu. Dvacetiletý sprinter letos vyhrál šest závodů 1. kategorie a za každý získal 125 bodů. Navíc skončil čtvrtý na Tro Bro Leon, závodě kategorie PRO, kde získal 100 bodů. A získal i další body na Eschborn - Frankfurt a tak dále.

Po posledním vítězství na Ronde van Limburg dostal svůj tým blíž k záchraně. Boj o licence WorldTour podrobně sleduje Raul Banqueri na stránce lanternerouge.com. Lotto mělo úterý dopoledne 11 966 bodů a ztrácelo 434,32 bodu na 18. tým EF Education - Easy Post. Především díky De Liemu se Lotto drží blízko záchrany a kdyby to přesto nevyšlo, aspoň si zajistí divoké karty na všechny závody WorldTour jako nejlepší druhodivizní tým. Pro tým je extrémně cenný a smlouva mu končí už příští rok. Nabídne belgický celek svému talentu nový a dlouhodobý kontrakt? 

De Lieho nyní čeká další belgická jednorázovka Dwars door het Hageland, poté Okolo Belgie a další jednorázový závod Eurometropole Tour. Kolik bodů si odveze?