Na trasu 214 km dlouhou z Chartres do Tours vyrazilo 160 závodníků ve 24 týmech za teploty 13°C a východního větru o síle 5 km/hod, tedy z levoboku.

Sedm kilometrů po startu odjela trojice Jonas Abrahamsen (Uno-X), Alexis Gougeard (B&B Hotels) a Clément Carisey (Go Sport - Roubaix Lille Métropole). Po dalších 25 km se k nim připojila ještě dvojice Maël Guegan (U Nantes Atlantique) a Romain Cardis (St Michel - Auber93).

Za nimi v pelotonu se občas padalo. Na zemi se ze známějších jmen ocitli mj. Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën), Fernando Gaviria (UAE Emirates), Hugo Hofstetter (Arkéa - Samsic),  Ben Turner (Ineso Grenadiers), Frederik Frison (Lotto - Soudal), Owain Doull (EF Education - EasyPost), Shane Archbold (Bora - hansgrohe), Jasper Philipsen (Alpecin - Fenix), Taco Van der Hoorn (Intermarché), Toms Skujinš (Trek - Segafredo), Mike Teunissen (Jumbo - Visma) či Anthony Turgis a ve svém posledním profesionálním závodě i Niki Terpstra (oba TotalEnergies). Pád se nevyhnul ani Pavlu Bittnerovi (DSM). 

Uprchlíci dostali od pelotonu, pilotovanému střídavě vybranými především World týmy, více jak 6 minut. Když najeli 70 km před cílem do gravelových pasáží a série stoupání, měli na stále velmi početný peloton už méně jak 4 minuty.

60 km před cílem odjela z hlavní skupiny dvojice sprinterů Sam Bennett (Bora - hansgrohe) a Kim Heiduk (Ineos) a mysleli to docela vážně. Na peloton dokázali najet celkem slušný náskok, ale přibližovat se jezdcům v úniku se jim příliš nedařilo. Za nimi se vydalo sedm lidí, mezi nimiž měly zastoupení World týmy Groupama, Jumbo, Trek, AG2R a UAE, ale zatím nikdo z favoritů.

Od 50. km před cílem se začalo v hlavním poli závodit opravdu ostře, čelo se trhalo, vznikala řada malých skupinek, které poodjížděly před peloton. Pády pokračovaly, přibývalo defektů. Takže například Cosnefroye bylo možno spatřit na chvostu hlavní skupiny na kole týmového kolegy.

40 km před cílem přišel závod o jednoho z favoritů Arnauda De Lie (Lotto - Soudal, který vzdal. V té době měla vedoucí pětice stále 2 minuty na druhou stejně početnou skupinu ve složení Sam Bennett, Kim Heiduk, Luca Mozzato (B&B), Clément Russo (Arkéa) a Alex Kirsch (Trek). A ta měl minutu na řídnoucí, ale stále početný peloton.

30 km před cílem činily rozdíly mezi skupinami +1:10 a +0:35 min. 25 km před cílem se Alexis Gougerad propadl k týmovému kolegovi Mozzatovi do druhé skupiny a Carisey měl defekt, takže vpředu zůstali jen tři jezdci. Luca Mozzato jel od 11. září osm jednorázových závodů, z toho 6x skončil do desítky. Takže fazóna jako hrom.

20 km před cílem měla vedoucí trojice +0:35 na pětici a +1:15 na peloton, kde se už závodilo téměř na doraz, takže se na úzkých a občas prašných cestách docela naděloval. Mezi těmi, kdo nestačili, se ocitl i Benoit Cosnefroy. Ve vedoucí skupině byl suverénně nejsilnější Abrahamsen, jemuž spolujezdci v úniku přestali stačit, takže mu nezbylo, než se pustiti do sólo akce.

10 km před cílem se za norským závodníkem v posledním kopci utvořila trojice Alex Kirsch, Olivier Le Gac (Groupama - FDJ) a Kim Heiduk, k nim se ale stále rychleji přibližovala hlavní skupina o zhruba 60 lidech. Nor byl dojet trojicí za ním 7 km před cílem, celá čtveřice 1,5 km před cílem.

Takže poslední pravoúhlá zatáčka a téměř kilometr dlouhá nekomplikovaná cílová rovinka po široké městské třídě. Hned za ní šly na špici dva dresy Groupama-FDJ, přičemž tím druhým za Stefanem Küngem byl Arnaud Démare. Ten musel jít nakonec na relativně delší spurt, ale zvládl to. Největší potíže mu dělali druhý Edward Theuns z Trek-Segafredo a třetí Sam Bennett z Bora-hansgrohe.

Zdařilá obhajoba loňského prvenství. A letošní sedmé vítězství 31letého francouzského sprintera. Z toho má čtyři z nejvyšší kategorie: tři z italského Gira a jedno z Okolo Polska. Celkem už jich nasbíral 91.

Pavel Bittner závod nedokončil.

Jednou to přijít musí. Philippe Gilbert naposledy na startu. V cíli 27. místo v čase vítěze.

Závod nadějí se jel pouze ve zkrácené verzi, ale nebyl ochuzen o nejpodstatnější část trasy, tzn. posledních 70 km bylo totožných s kategorií Elite. První v cíli byla dvojice Nor Hagenes z Jumbo-Visma Development a Francouz Le Berre. Za nimi s minutovým odstupem dorazila s malým náskokem před početnější skupinou šestice, z níž se na konečné 3. místo dokázal prosadit Tomáš Kopecký. Skvělý úspěch cyklisty s českým pasem žijícím trvale v Nizozemsku, jemuž jsou právě závody tohoto typu šity na míru.

Druhý český cyklista na startu Petr Kelemen z týmu Tudor dokončil se ztrátou +2:52 min. na 60. místě.