Vendée je francouzský departement, ležící na západním pobřeží střední Francie. Tour de Vendéé se letos jelo po 52. Na startu byly všechny čtyři domácí World týmy, nechyběl ani druhodivizní TotalEnergies, v jehož sestavě se objevil i Peter Sagan.

Závod měřil 207 km a výškové metry se zastavily na metě 2241 metrů. Zvlněná krajina bez výraznějších stoupání.

Zpočátku odjela dvojice Azparren (Euskaltel-Euskadi) a Gachignard (St Michel-Mavic-Auber93). 50 km před cílem byli dostiženi. Od té doby dalších 40 km neslezli z čela pelotonu jezdci Arkéa-Samsic. A jeli takové tempo, aby každého přešla chuť pokoušet se útočit.

10 km před cílem se začaly na čelo cpát další týmy. 4 km před cílem hlavní pole rozdělil pád, takže se do cíle hnala na čele závodu necelá třicítka jezdců.

Kilometr před cílem už zase rozjížděli pro Démara na špici tempo dva jeho kolegové. První šel ale do spurtu ze závětří svých dvou rozjížděčů 21letý Paul Penhoët (Groupama-FDJ), průběžně druhý muž pohárového pořadí.

Na třetí pozici se v té době nacházel Peter Sagan, ale ohlížel se a bylo zřejmé, že buď pracoval pro svého kolegu Dujardina, kterého ale na zadním kole neměl, nebo už nebylo kde brát. Nebo oboje. Dalo mu to na 9. místo. I tak bylo jeho jméno ústy komentátora skloňována snad nejvíc ze všech.

Arnaud Démare nebyl v té chvíli na ideální pozici, ale dokázal se prokličkovat, převálcovat Penhoëta a o parník zvítězit. Jeho obrovská radost byla nelíčená.

„Všichni moji týmoví kolegové mi dali pořádně zabrat, když za to vzali a zablokovali závod, ale nakonec všechno dopadlo opravdu dobře. Byl to skvělý den, poslední závod Laurenta Pichona a můj první úspěch s Arkéa-Samsic. Všichni moji spoluhráči podali skvělý výkon, opravdu se prosadili a toto vítězství je i pro ně. V průběhu závodu jsme měli dobrou pozici s Lukaszem, Laurentem, Danem, Anthonym a na konci s Donavanem a Clémentem, je to opravdu kolektivní vítězství. Díky hoši! “ uvedl na týmových stránkách 32letý majitel mj. 10 vítězství na Grand Tours.

Seriál Coupe de France se skládal ze 17 závodů. Začal na konci ledna GP Marseille a skončil v centru departementu Vendée La Roche-sur-Yon.

Pouze jednomu jezdci se podařilo vyhrát dva závody. Byl jím Arnaud De Lie (Lotto Dstny). Mezi dalšími vítězi najdeme sprintery (Molano, Nizzolo, Merlier, Démare), stejně jako klasikáře (Zingle, Van Avermaet) a vrchaře (Carapaz, Powless, Ferron).

Konečné pořadí, a tím i pořadí v kategorii U23, ovládl Paul Penhoët, který po dvou a půl letech v Equipe continentale Groupama-FDJ přestoupil v polovině loňského roku do prvního týmu. Letos zaznamenal dvě profesionální vítězství. Týmovou soutěž vyhrál Cofidis.

Coupe de France - výsledky