Poslední sicilská etapa Gira byla nakonec značně selektivní. V dlouhém stoupání Portella Mandrazzi s vrcholem 99 kilometrů před cílem totiž odpadlo hned několik sprinterů a fvaoirtů etapy. V téměř 20 kilometrů dlouhém výjezdu se dlouho jelo pomalu a sprinteři měli naději, že vydrží v pelotonu. Jenže poté zrychlil tým Alpecin - Fenix a sprinteři začali odpadat. Do tempa se zapojily i další týmy, například UAE Emirates pracující pro Fernanda Gaviriu.  

Jako první odpadl Caleb Ewan (Lotto Soudal), následně Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) a také Arnaud Démare (Groupama - FDJ). V hlavním poli se naopak drželi Mathieu van der Poel, Gaviria a také Biniam Girmay, jehož tým Intermarché - Wanty Gobert udržoval tempo v dlouhém sjezdu z Portella Mandrazzi. Démare, Cavendish a Ewan každý jeli ve své skupině, obklopeni týmovými kolegy. 95 kilometrů před cílem ztrácel Démare 1:20, Cavendish 3 minuty a Ewan 5 minut. 

Zatímco Démare se do hlavního pole dokázal vrátit poměrně včas, už 58 kilometrů před cílem začali jeho týmoví kolegové pomáhat na čele pelotonu. I díky jejich práci se Cavendish a Ewan už dopředu nevrátili a mimořádnou příležitost díky tomu měli ostatní sprinteři.

V cílové Messině se dopředu tlačily týmy lídrů na celkové pořadí. Ale od 3 kilometrů před cílem si dopředu najely sprinterské celky. Velký boj o pozice byl před poslední ostrou, levotočivou zatáčkou 800 metrů před cílem. V dobré pozici do ní najel Démare a v mírném sjezdu mu spurt rozjel Ramon Sinkeldam. Démare se téměř nechal zavřít spurtujícím Davidem Ballerinim (Quick-Step Alpha Vinyl), ale zareagoval včas, roztočil nohy a nechal za sebou všechny soupeře.

Druhý skončil Gaviria, který měl také vynikající pozici, jenže měl také zařazený příliš lehký převod, nejspíš kvůli technické závadě a Démara proto neohrozil. V cíli se rozčiloval, ale s výsledkem už nemohl nic udělat. Třetí skončil Giacomo Nizzolo (Israel - Premier Tech) a pátý Girmay, který si opět nenašel dobrou pozici v pelotonu a byl zavřený u pravé bariéry za Ballerinim. Van der Poel se boje o vítězství nezapojil, na levé straně silnice si za poslední zatáčkou hledal místo ke spurtu, ale byl příliš dlouho na větru a nakonec ani nespurtoval.

Juan Pedro Lopez (Trek - Segafredo) udržel růžový dres, stejně jako bílý pro jezdce do 25 let. Lídrem bodovací soutěže je nově Démare a nejlepším vrchařem zůstává Lennard Kämna (BORA - hansgrohe).