Zatímco vynucená absence Fernanda Gavirii je pro tým velký problém, protože pravděpodobnost etapového vítězství se tím výrazně snížila, pozitivním překvapením je účast Fabia Arua, který docela nedávno prodělal operaci a měl být připraven až na španělskou Vueltu. Je ale v dobré formě už nyní a bude pomáhat Danu Martinovi, lídrovi na celkové pořadí. 

"Očekávám, že se budu postupně zlepšovat. Budu se snažit být konkurenceschopný a pomoci týmu v celkovém pořadí. A pokusím se vyhrát etapu, pokud to bude možné," řekl Fabio Aru.   

UAE Emirates bere na Tour mimořádně silnou sestavu v tomto složení: Fabio Aru, Sven Erik Bystrøm, Rui Costa, Sergio Henao, Alexander Kristoff, Vegard Stake Laengen, Daniel Martin a Jasper Philipsen. Překvapením je nominace psoledně jmenovaného. Belgičan Philipsen je teprve jedenadvacetiletý sprinter, který jezdí za UAE Emirates prvním rokem a třtýdenní závod pojede poprvé.  

Sprinterské dojezdy měly být hlavním cílem týmu a budou důležité i bez Gavirii. Lídrem bude Alexander Kristoff, který loni vyhrál psolední etapu v Paříži. Pomáhat mu budou jeho dvorní domestik Sven Erik Bystrøm a také další krajan Vegard Stake Laengen a mladý Philipsen. 

"Jedu na Tour s cílem vyhrát etapu a znovu zažít skvělé emoce z loňského roku. Letos mám lepší formu, než jsem měl v posledních pár letech, ale úroveň všech soupeřů je tak vysoká, že dobrá kondice není dost, také potřebujete velké odhodlání a trochu štěstí," řekl Kristoff po oznámení nominace. 

Na celkové pořadí pojede Dan Martin, který loni zajel velmi úspěšnou Tour, vyhrál etapu, skončil celkově osmý a byl vyhlášen nejbojovnějším mužem závodu. Martinovi by moh pomáhat Aru, Henao a Costa. Pro Martina bude úspěchem další umístění v první desítce, ale jen pokud se mu podaří vyhrát také aspoň jednu etapu: "Jsem vzrušený před startem další Tour. V tréninku jsem se cítil dobře a Dauphiné šlo také dobře, i když se nezávodilo tak aktivně, jako to bývá normální. Odjel jsem z Dauphiné v dobré formě a líbí se mi trasa Tour. Navíc máme supersilný tým, máme hodně možností a máme s čím hrát. Teším se, až závod odstartuje."   

Joxean Matxin, manažer týmu UAE Emirates, prorzradil něco o výběru závodníků a o ambicích: "Tým je vyrovnaný, máme čtyři závodníky do kopců a čtyři tempaře na roviny. Dokáže se popasovat se všemi nástrahami závodu, včetně týmové časovky. Máme několik velkých jmen v sestavě a určitě budou vidět. Účast Arua je rozhodně zajímavá, jsme rádi, že se tak rychle zlepšuje. Také to bude velký okamžik pro mladého Philipsena, kterého čeká debut na Grand Boucle."

Tým sice vypadá vyrovnaný, ale spolupráce mezi závodníky nemusí být ideální, zejména pokud bude mít většina cyklistů vlastní ambice. Ani na časovce družstev se od nich nečeká žávdný dobrý výsledek a Martin bude nejspíš muset stahovat ztrátu. 

Foto Sirotti