Tři lidi v čele s Luis Léon Sánchezem ukončili kariéru a zatím jen u třech je známo, kam odcházejí: Javier Romo do Movistaru, Fabio Felline do Lidl-Trek a tím nejčerstvějším je odchod Gianni Moscona coby posledního sedmadvacátého muže Soudal Quick-Step.

Z těch, kdož do týmu přicházejí a za dobu své kariéry nashromáždili nejlepší výsledky, vynikají Michael Morkov a Davide Ballerini, když oba se rozhodli pro přestup ze Soudal Quick-Step. Z těch, kteří byli nejúspěšnější ve sběru bodů v průběhu uplynulé sezóny, je jedničkou Henok Mulubrhan přicházející z Bardiani a Lorenzo Fortunato z EOLO-Kometa.

Zatím poslední nahlášenou posilou je 20letý Santiago Umba. Jde o další z objevů Gianni Savia, který už do světa špičkové cyklistiky přivedl v minulosti mj. Egana Bernala či Ivána Sosu. 

1084464475.jpg

Santiago Umba je při svých 170 cm a 58 kg dalším z drobounkých kolumbijských vrchařů. Za deset dnů mu bude teprve jednadvacet let, ale za předešlé tři roky už toho projezdil docela dost. V Saviových týmech postupně pod názvy Androni Giocattoli-Sidermec, Drone Hopper-Androni Giocattoli a naposledy GW Shimano-Sidermec strávil tři roky a absolvoval 117 závodních dnů. Grand Tour sice ještě nejel, ale např. monument Lombardii a spoustu závodů kategorie Pro už má vyzkoušeno.

Zatím se mu nejlépe povedl hned první rok mezi profesionály, kdy získal většinu svých dosavadních nejlepších výsledků, mezi něž patří vítězné etapy na dvojkových etapácích Tour Alsace a Le Tour de Savoie Mont Blanc, v nichž v konečném pořadí obsadil 4., resp. 3. místo.

1117029599.jpg

„Jsem neuvěřitelně šťastný, že jsem podepsal svou první smlouvu s týmem WorldTour a stal se součástí tak velkého projektu, jakým je Astana Qazaqstan Team. Chtěl bych poděkovat celému vedení týmu za tuto příležitost, důvěru, která do mě byla vložena. Jsem si jistý, že Astana je pro mě ideální tým a myslím si, že zde budu moci udělat velký pokrok. Jsem připraven tvrdě pracovat, jsem připraven získat zkušenosti na nejvyšší úrovni, abych se stal skutečným profesionálem,“ uvedl Santiago Umba na týmových stránkách.

A Alexandr Vinokurov, generální ředitel týmu Astana Qazaqstan, na oplátku sdělil: „V Santiagovi vidíme velký potenciál, který lze realizovat v našem týmu. Navzdory tak nízkému věku má Santiago již za sebou mnoho významných profesionálních závodů, nasbíral důležité zkušenosti, které mohou sloužit jako základ pro jeho další rozvoj. Má řadu velmi dobrých výsledků na mládežnické úrovni, už ví, co je to profesionální závodění, takže mu stačí pečlivá a systematická práce, která mu umožní dostat se v úrovni WorldTour na dobrou úroveň.“

Když už jsme u změn v kazašském týmu, nově nastupuje do pozice sportovního ředitele Mark Renshaw, s kterým si tým už vyzkoušel spolupráci při letošní Tour de France. Jistě si vzpomeneme, že dnes 40letý Australan byl v minulosti dvorním rozjížděčem spurtů pro Marka Cavendishe, jejichž cesty se tedy opět protnuly.