Už z časovek vydolovali jezdci ATT Investments zajímavý počet UCI bodů. Třetí místo Jakuba Otruby v českém šampionátu mužů Elite přineslo 20 bodů. K nim přidal 4. Filip Řeha 15, 6. Dan Turek 5 a 10. Jan Kašpar 1 bod. Mezi slovenskými eliťáky skončil Matthias Schwarzbacher 2. (30 bodů), Matúš Štoček 4. (15) a Richard Riška 8. (3). 

Jan Bittner inkasoval za 2. místo v kategorii U23 15 bodů a v téže kategorii, ovšem slovenského mistrovství, přispěl Matthias Schwarzbacher (na snímku) 25 body za 1. místo a 5 body Richard Riška za místo 4. Bartosz Rudyk v Polsku časovku nejel a v Maďarsku skončil Márton Dina až 9., a tudíž bez bodů. Suma sumárum 1., dvě 2. a 3. místo a 134 UCI bodů. Pěkné, ale to hlavní mělo teprve přijít. 

448866834_18419898496069104_7517683367316002370_n.jpg

V hromadném závodu českého mistrovství se pro ATT Investments téměř až do konce vše vyvíjelo podle plánu. V denním úniku byli ti, co tam být měli. Jan Kašpar především coby pomocník a Michal Schuran, kterého tým určil - možná pro vnějšího pozorovatele překvapivě - za jednoho z hlavních lídrů týmu. Michal letos předvádí velmi dobré výkony, určitě vypadá na prozatím životní formu, i když už loni na sebe mimořádně upozornil vítězstvím na Okolo Bulharska. Letošní posun přetavil mj. do vítězství při GP Gorenjska a 7. místa při Tour of Malopolska, kde dělal posledního pomocníka Mártonu Dinovi.

Mistrovský okruh mu měl sedět a on si věřil. Dokonce možná až moc. Když v posledním okruhu zůstali na čele jen ve čtyřech, tak po mnoha vzájemných útocích atakoval v závěru posledního stupání a do sjezdu směřujícího do cílového Jevíčka najel s menším náskokem. 

MČR-MSR Jevíčko - Michal Schuran _ ©Filip Bezděk 2024.jpg

"Pět kilometrů před cílem v posledním kopci za to vzal Michal Kukrle a já se na jeho zadním kole cítil dobře. Takže jsem si řekl, že když jsem na tom dobře a všichni budou na limitu, tak za to zkusím vzít a odjedu. Což se podařilo. Ve sjezdu jsem ovšem začal cítit, že mi nabíhají křeče a vadnou mi nohy. Ale zkoušel jsem bojovat dál. Pak jsem viděl, že ke mně letí Tomáš Přidal, tak jsem trošku vyvěsil, abych jel s ním, a soustředil se na špurta. Jenže po chvíli k nám dojížděli Michal Kukrle s Vojtou Kmínkem. Takže jsem si znovu trošku ulevil, protože jsem čekal, že jakmile nás dojedou, zkusí za to vzít, protože budou mít rychlost. Kmínek za to skutečně hned vzal, já mu skočil do háku, ale v tom jsem chytnul křeč a v ten moment bylo pro mě po závodě," popsal ze svého pohledu Michal Schuran samotný závěr mistráku.

Jeho zklamání bylo po závodě obrovské, protože přijel s nejvyššími ambicemi: "Na závod jsem se připravoval. Věřil jsem si, cítil se dobře, chtěl jsem vyhrát. Možná i kdybych byl druhý, moje zklamání by se příliš nelišilo. Fakt mě to, jak to dopadlo, hrozně mrzí, a myslím, že mě to nenechá pár nocí pořádně vyspat."

Ke cti mu budiž připsáno, že se zachoval jako skutečný profesionál: "Chtěl jsem se odvděčit týmu za ty roky, jak se tým zvedá nahoru, a konečně získat pro ATT Investments mistrovský titul. Bohužel se to nepodařilo. Vyhrál ten nejlepší. Před klukama smekám a gratuluju Tomáši Přidalovi, který jel skvělý závod a v jeho věku dosáhl na krásný výsledek, který si plně zasloužil."

448976926_18420416554069104_9210957406657459895_n.jpg

Za této situace 3. místo Richarda Rišky ve slovenské verzi společného šampionátu trošku zapadlo. Richard coby ještě loňský junior ukázal, že je velký talent, pravdou ale také je, že na první dva Slováky Lukáše Kubiše a Martina Svrčka měl zásek převyšující 5 minut. Hned za Richardem dokončil druhý slovenský nováček v ATT Investments a také loňský junior Matthias Schwarzbacher, takže oba společně přispěli do bodové UCI pokladnice 110 (60+50) body.

Což převýšilo zisk z českého mistráku, jelikož Michal Schuran pobral za 4. místo 50 bodů, Honza Kašpar za 6. 30, Filip Řeha za 11. 3 a Jakub Otruba za 13. 1 bod. Dohromady to tedy dalo 84 bodů.

A jak nabíhaly výsledky z dalších evropských šampionátů, ukázalo se, že to zdaleka nebyla ještě konečná.

449256426_929912885813207_2943716913217010986_n.jpg

Márton Dina už má z domácích mistráků tři 2. místa, což platí i o posledních dvou letech, kdy vždy podlehl aktuálně nejlepšímu maďarskému cyklistovi a top domestikovi lídrů Visma / Lease a Bike Attilu Valterovi. Takže už loni se nechal slyšet, že jediné, co by ho uspokojilo, je mistrovský dres.

Jenže i letos, kdy se tradičně dojíždělo na kopec Pannonhalma, byl Valter lepší a navíc se letos našel ještě jeden další muž, konkrétně Erik Fetter z druhodivizního Polti-Kometa, před kterým Attila uhájil jen těsně prvenství, zatímco Mártonovi na oba scházelo 7 sekund.

"V posledních dnech jsem nebyl stoprocentní a ráno v den závodu to bylo ještě horší. Jenže po startu jsem se cítil překvapivě opravdu dobře. Po mnoha útocích jsme pohromadě dorazili do posledního malého okruhu s kilometrovým 10% stoupáním. A tady jsem zjistil, že to skutečně nebude můj den. Třetí místo bylo mým naprostým maximem," popsal závod průběžně nejpilnější sběratel UCI bodů v rámci ATT, který jich za své umístění získal tentokrát 60.

449053220_1132917747794721_3554316185425881102_n.jpg

Zbýval ještě polský šampionát. Byl určen především sprinterům, což sice Bartosz Rudyk je, ale coby pro osamoceného závodníka jedoucího proti přesile domácích týmů, zvláště kontinentálních Mazowsze Serce Polski, Voster ATS a Lubelskie Perla Polski, se jeho šance dost ponižovaly.

O titul se nakonec utkala více jak čtyřicítka jezdců, kteří přijeli společně do samotné koncovky a mezi nimiž měly jmenované týmy celkem 12 závodníků. To, že se Bartosz nakonec prosadil na 2. místo za vítězným Norbertem Banaszekem (Mazowsze) je tak malý "zázrak". 

"V rovinatém závodě se nesčíslněkrát nastupovalo. Snažil jsem se být v každém úniku, který vypadal, že by měl naději na úspěch, dokonce jsem zkusil sám útočit. Osm kilometrů před cílem nebylo jasné, zda dojde na hromadný finiš, protože před pelotonem jel osamocený závodník. 2 km před cílem se peloton rozdělil a já zaostal. Podařilo se mi ale doskočit dopředu ve chvíli, kdy se začalo finišovat. Myslím, že za této situace je druhé místo v konkurenci jak domácích týmů, tak jezdců z týmů vyšších divizí, dobrý výsledek a já jsem s ním spokojený," sdělil po závodě Bartosz, který za sebou nechal řadu špičkových jezdců, jako jsou např. Patryk Stosz (Felt-Felbermayr), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Kamil Malecki a Szymon Sajnok (oba Q36.5) atd.

"Měl jsem v průběhu závodu skvělou podporu od mé rodiny včetně snoubenky, za což jsem jim velmi vděčný a na tomto výsledku mají i oni významný podíl," nezapomněl poděkovat těm, kdož mu bezprostředně v tomto závodě ke skvělém umístění pomohli. 

A kolik že se bere za 2. místo na národních šampionátech: 75 bodů.

Pokud tedy správně počítáme, mistráky vynesly ATT Investments celkem 463 bodů. Takže když se k úterku aktualizovalo pořadí žebříčku UCI, ocitl se český tým na 2. místě mezi evropskými Conti týmy s počtem 863 bodů. Lepší (1016) je jen ten, který letos významně posílil, jenž by rád od příští sezóny postoupil o level výš a do jehož pokladny přispěl v neděli i Michael Kukrle, tedy rakouský Felt-Felbermayr.

Za ATT se tak co se Evropy týče nacházejí špičkové francouzské Conti týmy St Michel a Van Rysel, devo týmy Alpecin-Deceuninck, Visma / Lease a Bike, Decathlon AG2R La Mondiale, Lotto Dstny atd. S 501 body je na 11. místě druhý český špičkový kontinentální tým Elkov-Kasper.

Oba, společně s českými jezdci ve slovenském Pierre Baguette a v sestavě s Petrem Saganem, budeme moci sledovat od středy na Okolo Slovenska (2.1).