Kadé úterý aktualizuje UCI žebříček. Co se týče týmů, dá se vysledovat vedle pořadí bez rozdílu kategorie i postavení v rámci jednotlivých úrovní.

Takže např. v úrovni World je nejlepší UAE Emirates (16289) před Jumbo-Visma (15492) a Ineos Grenadiers (11207). V úrovni ProTeams vede žebříček Lotto Dstny (7887) před Israel-Premier Tech (6600) a Uno-X (3812). Získané body řadí belgické Lotto na 9. příčku bez rozdílu kategorie, Israel na 15. a Uno-X hned za všechny WorldTeams na 21. místo.

Kontinentálním týmem s nejvyšším počtem získaných bodů je aktuálně kolumbijský Medellín-EPM. 1064 bodů ho řadí na 30. příčku bez rozdílu kategorie, takže je lépe postaveným než 7 týmů z úrovně Pro. Kolumbijský tým profituje z přestupu Miguela Ángel Lópeze, který zařídil víc jak polovinu z celkového počtu bodů.

Podstatnou informací však je, že López z celkem 51 závodních dnů jen šest odjezdil jinde než v jižní, resp. střední Americe, konkrétně v USA na dvou dvojkových etapácích. A jeho výkonnost na této úrovni vyniká jak maják na širém moři. Na svém kontě má letos celkem 25 vítězných zářezů, ovšem v závodech povětšinou nejnižší úrovně. Z nich se vyděluje vítězství na lednovém argentinském San Juanu (2.Pro), kdy se ovšem většina Evropanů, kteří na jihoamerický kontinent přicestují, teprve rozjíždí do sezóny.

Zcela nevídaný je jeden z jeho posledních počinů na 9etapovém Okolo Kolumbie (2:2), kde vyhrál 8 etap, pochopitelně ovládl celý etapák a vyhrál i bodovací a vrchařskou soutěž.

Když jsme u individualit, žebříček bez rozdílu kategorie vede Tadej Pogačar (6603) před Remco Evenepoelem (5540), Woutem Van Aertem (5032), Jonasem Vingegaardem (3788), Primožem Rogličem (3277), Mathieu Van der Poelem (3175) atd.

Vraťme se zpět do světa Continental Teams. Ve světovém žebříčku patří ATT Investments s 870 body 5. příčka. Kromě Medellínu jsou lepší i japonské UKYO, malajsijské Terengganu a Panamá es Cultura. Je zřejmé, kde a v jaké konkurenci se tyto týmy dostávají ke svým bodům.

Pochopitelně nejvyšší konkurence je v Evropě. A v ní si aktuálně nejlépe stojí český tým, který má centrum v Pardubicích. Za ním následují development týmy Alpecin-Deceuninck (765), Jumbo-Visma (751), Intermarché a Soudal-Quick Step. Pak dva dánské Leopard a Restaurant Suri a za nimi další český tým Elkov-Kasper (528).

Cyklistika jak známo je zvláštní kombinací týmového a individuálního přístupu. Podívejme se na to, jak do společné pokladny ATT Investments přispěli jednotliví závodníci.

Nejvyšší přínos zaznamenal Jakub Otruba (245), dále Matúš Štoček (227), Márton Dina (203), Tomáš Jakoubek (60), Daniel Turek (54) atd.

Jakubových 245 bodů ho řadí do první trojky českých cyklistů za Mathiase Vacka (254) a Adama Ťoupalíka (247). 

Je dobré brát v potaz i závody, které se svými týmy jednotliví závodníci absolvují. Čím vyšší úroveň, tím vyšší konkurence, tím těžší je se k bodům dostat. Ovšem na druhou stranu bodové ohodnocení je významně vyšší. Tenhle protichůdný fenomén se snaží ve svém vlastním bodování zohlednit nejrenomovanější cyklistický web ProCyclingStats. V jeho tabulce je pořadí českých cyklistů následující: Jakub Otruba a Mathias Vacek po 157, Adam Ťoupalík 104 atd.

Mathias si nejvíc UCI bodů (100) letos připsal coby mistr České republiky na silnici, a dále na závodech ProTour za 8. místo Okolo Norska (50) a 9. Okolo Belgie (40). Adam Ťoupalík získal všechny body na dvojkových závodech. Třikrát po 40 bodech za vítězství na Trofej Umag, GP Goriska a V4 HUN. Po 30 za 2. místa na Trofej Poreč a etapáku Istrian Spring Trophy atd.

Jakub Otruba významně navýšil svůj letošní zisk o 70 bodů za 3. místo v celkovém pořadí  na právě skončeném Sibiu Cycling Tour (2.1). Po 50 bodech přidal za konečné 5. místo na Okolo Řecka (2.1) a za mistrovský titul v časovce, 40 bodů za vítězství na řeckém Visit South Aegean Islands (2.2) atd.

Další příležitosti na sebe v rozjeté sezóně nedávají dlouho čekat. Mezi nejbližšími jsou i dva české: Visegrad 4 CZE (1.2) a Czech Tour (2.1), kde bychom měli vidět spoustu českých závodníků v domácích i zahraničních týmech, ATT Investments nevyjímaje.