Pro české kontinentální týmy dostat se závodit na západ Evropy je vždy svátek, protože to vůbec není samozřejmost. ATT Investments si tím, že se stal třetím nejúspěšnějším evropským kontinentálním týmem v roce 2023, zajistil možnost významně zkvalitnit závodní kalendář. A do této kategorie patří i tři dubnové etapové závody kategorie 2.2 ve Francii. Ardeny a Loir et Cher už má pardubický tým za sebou, od čtvrtka ho jako jediný český tým čeká sedmietapový Okolo Bretaně.

Bretaň je jak známo západní výběžek Francie, obklopený ze tří stran Atlantikem, členitá země, kde ovšem nejvyšší vrcholky dosahují sotva ke čtyřem stům metrů nad mořem. Nečekejme tedy žádná dlouhá stoupání, ale zato spoustu rychle za sebou jdoucích kratších výjezdů, které mohou být leckdy hodně prudké.

K tomu připočítejme sílu převážně západních větrů a startovní listinu nacpanou mladými koníky, jejichž hlavním cílem je prosadit se do týmů vyšších divizí. A máme o drama vystaráno.

GL6onSRXEAA6EEp.jpg

Letos se jede 58. ročník a o tom, jak to tady vypadá, může docela dobře vypovídat loňský ročník. Tři etapy skončily hromadnou koncovku a vítězstvím sprinterů. V jedné se o vítězství utkala třicítka lidí, kteří měli malý náskok na početnější peloton. V další se podařilo jedinému jezdci přijet do cíle o 15 sekund před hlavní skupinou. Předposlední etapa byla anulována, protože v jejím průběhu se peloton na úzké cestě v mírném sjezdu přiřítil nevarován na úsek zalitý blátem z polí a lehlo to hned z čela, takže na zem šly dvě třetiny lidí. O celkovém vítězi, jímž se stal Simon Pellaud (Tudor), se rozhodlo ve třetí etapě, kdy se mu ještě s jedním borcem podařilo přijet do cíle o necelých 40 sekund dřív než padesátce pronásledovatelů.

Etapovými vítězi se stali mj. Luke Lamperti (aktuálně Soudal-Quick Step), Rudy Barbier, cyklista s pětiletou praxí ve WorldTour, Jakub Mareczko, jezdící tehdy v dresu Alpecin-Deceuninck, či Roel van Sintmaartensdijk, od letoška nováček v týmu Intermarché-Wanty. Oním sólo vítězem byl Nolann Mahoudo, který následně získal angažmá v Cofidisu.

Startovní listina letošního ročníku si v ničem nezadá s tou loňskou. Mezi 25 týmy po šesti lidech je 13 devo týmů World a ProTeams: Alpecin-Deceuninck, Arkéa-B&B Hotels, Astana Qazaqstan, Decathlon AG2R La Mondiale, dsm-firmenich PostNL (s Adamem Seemanem), Groupama-FDJ, Lidl-Trek, Soudal-Quick Step, Visma-Lease a Bike, Intermarché-Wanty, Lotto Dstny, Q36.5 a Uno-X Mobility!

Dále tu jsou špičkové domácí Conti týmy Nantes a St Michel, americký silně multinárodní Hagens Berman-Jayco, belgický Philip Wagner/Bazin, britský Trinity, dánský ColoQuick a australský ARA. Do plného počtu doplňují startovku čtyři domácí klubové.

439067164_886227896848373_4497241785036160371_n.jpg

Očekávat, že v takto nabité konkurenci by mohla sestava ATT Investments ve složení Matúš Štoček, Jan Kašpar (na snímku výše), Dan Turek (na snímku níže), Dominik Neuman, Filip Řeha a Šimon Vaníček pomýšlet reálně např. na celkové stupně vítězů, je spíše nepravděpodobné. O to víc by to bylo úžasné, kdyby se to skutečně podařilo.

Reálnější je myslet na dílčí úspěchy. A ty mají standardní podobu: účast v únicích, sběr bodů na rychlostních a vrchařských prémiích včetně třeba zisku příslušného dresu, pódiové umístění v jednotlivých etapách. To je jeden ze dvou hlavních cílů, s kterými sem ATT míří. Tím druhým je absolvování super kvalitních závodních kilometrů ve specifických podmínkách top kontinentální konkurence, které by měly přinést ten hlavní efekt v další části sezóny, kdy přijdou na řadu závody v hierarchii zájmu tohoto českého kontinentálního týmu nejvýše postavené: MČR, Okolo Rakouska, Okolo Slovenska, Czech Tour.

439087939_885798920224604_2259446227035884633_n.jpg

V roli sportovního ředitele bude své svěřence koučovat Jarda Friede: "Prvotně považuju za důležité, aby se nám vyhnuly nemoci a pády, které nám komplikovaly situaci v úvodu sezóny. Navíc se teď strašně moc padá obecně a to i v závodech vyšších kategorií, což je doprovázeno nepříjemnými zraněními. Bretaň je mimořádně těžký závod a pro některé naše kluky to bude křest ohněm, což by jim ale mělo do budoucna prospět. Zajímavý závod i výsledkově by to mohl být speciálně pro Matúše Štočka, který se po zdravotních komplikacích z úvodu sezóny dostává do velmi dobré formy a pohody. Bude to hodně i o disciplíně a prosazení se jezdit vepředu, protože tady je to podstatně důležitější než na našich či třeba polských závodech. Jednak je tu jiná, dravější konkurence, ale také úzké cesty, vítr, kruháče atd. Naším hlavním cílem jsou dílčí úspěchy, které jsou důležité pro kluky a jejich sebevědomí, pro tým a jeho pověst i vůči pořadateli, abychom dokázali, že jsme velmi kvalitní tým, schopný rovnocenně závodit s těmi z cyklisticky nejvyspělejších zemí."

Závod lze sledovat v podobě livereportu mj. na DirectVelo.