Do posledního závodu Škoda Cupu nastoupilo pouze 44 závodníků. V cíli jich bylo klasifikováno 16. 

Do závodu nastoupil v zelenkavém dresu průběžně vedoucího jezdce Jakub Otruba. Přestože mu před závodem patřila čtvrtá pozice. Chyběli totiž všichni tři, kteří byli v průběžném pořadí před ním a všichni tři z Elkov-Kasper. Michael Boroš a Dominik Neuman kvůli nemoci a Matěj Zahálka kvůli účasti v dnešním závodě na mistrovství Evropy, který dokončil jako ten lepší ze dvou českých cyklistů na startu, konkrétně na 49. místě víc jak 6 minut za vítězným Laportem. Chyběl i další závodník Elkov-Kasper Tomáš Přidal, jemuž po šesti závodech patřil bílý dres pro nejlepšího nováčka. Jemu zabránily ve startu následky pádu z pátečního závodu na mistrovství Evropy.

Elkov-Kasper tak postavil pouze čtyři závodníky: Ťoupalíka, Obdržálka, Mráze a Lukeše. Přestože se jejich největší konkurent ATT Investments v posledních dnech a týdnech potýkal a v některých případech stále potýká s nemocemi – viz mj. Okolo Slovenska, do něhož odstartovali kvůli nemocem jen v pěti a dokončili ve čtyřech – tak měl početní převahu: do závodu odstartovalo 10 jeho závodníků.

A všem muselo být jasné, že to nejpodstatnější podřídí Jakubu Otrubovi, který měl šanci ovládnout celý seriál a jenž má v průběhu celé sezóny včetně jejího závěru vynikající výkonnost.

V průběhu závodu se potvrdilo, že oběma týmům je schopno konkurovat jen několik domácích závodníků, mezi něž patří Michael Kukrle (5.) z Felbermayr-Simplon Wels, Šimon Vaníček (10.) z ČEZ Cyklo Team Tábor, Petr Fiala (12.) z Xeelo a dnes především Martin Voltr (3.) z RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol.

Cílem ATT Investments bylo udělat hned od začátku závod těžký, k čemuž sloužilo především 2,5 km dlouhé stoupání na 19 km okruhu. Protože právě to mělo hrát do karet Jakubu Otrubovi.

Takže ve druhém kole se postarali o to, že vpředu zůstalo 16 lidí a v dalším jen 8, kde mělo ATT 4 své závodníky. Tři okruhy před koncem z celkového počtu 9 si Jakub nastoupil a sólově odjel. Pronásledovatelům se ale dařilo držet odstup do půl minuty, takže se posléze vrátil do skupiny a nechal si to až na závěrečné kolo. 

Když tady atakoval, udržet se ho dokázali pouze dva: Adam Ťoupalík z Elkov-Kasper a Martin Voltr. Takto pospolu přijeli do cílového prostoru a papírově měl být nejlepší Adam. Jenže závod byl díky aktivitě jezdců ATT Investments hodně náročný a Kuba je ve skvělé kondici. 

Z první šel do spurtu po nepříliš technickém závěru Martin Voltr, kterému šlo o vítězství v kategorii U23. Z jeho stínu si to na férovku rozdali oba zkušenější soupeři a Jakub Otruba byl úspěšnější.

Což mu v konečném účtování vyneslo i prvenství v celém seriálu, ke kterému by mu ale stačilo i být dnes druhý!

„Jakub Otruba to zkusil ve stoupání, kde nám ujel, protože nikdo z nás nebyl schopný s ním jet. Na konci předposledního okruhu jsme ho zase dojeli a rozhodovalo se v závěrečném kole opět v kopci, po kterém jsme zůstali jen tři, a rozhodovalo se ve sprintu. Já jsem v předposledním kole měl docela velkou krizi a v závěru jsem měl v hlavě, že zkusím všechno, nebo nic. Byl jsem sice schopný uviset, ale na sprint už jsem síly neměl. Kuba si to ale dnes za svůj výkon zasloužil. Byl nejsilnější,“ řekl k průběhu závodu Adam Ťoupalík.

Za vedoucí trojicí přijela s odstupem 18 vteřin dvojice, z níž se na 4. místo prosadil Karel Camrda (ATT Investments) před Michaelem Kukrlem. Karel Camrda si tím pojistil své postavení nejlepšího mladého muže v kategorii U23 před Martinem Voltrem a Tomášem Obdržálkem (Elkov-Kasper).

Dominanci ATT Investments podtrhli 7., 8. a 9. místem Jan Kašpar, Daniel Turek a Michal Schuran. V šestnáctce, která byla v cíli klasifikována, měl pardubický tým celkem 7 lidí.

Za zmínku stojí výkon nejmladšího z těch, kteří závod dokončili, stále ještě juniora Jana Bittnera z Mapei Merida Kaňkovský, který přijel na 11. místě v poslední sedmičlenné skupině, jež se srovnala od 10. do 16. místa.

ATT Investments se po posledním závodě posunulo i na první místo v týmové soutěži. Nejlepším nováčkem je Tomáš Přidal z Elkov-Kasper.

Mohli bychom spekulovat, že Jakub Otruba měl k vítězství usnadněnou cestu kvůli nemoci či jinému vytížení jeho největších soupeřů, což z jistého úhlu pohledu je fakt. Ale vezmeme-li v úvahu, že v Kyjově startovalo ATT jen ve třech a to ještě ti, kteří zbyli poté, co ti výkonnostně lepší odjeli závodit na Okolo Maďarska (2.Pro), tak dojdeme k závěru, že ti, co obsadili první dvě místa v celém seriálu, tedy Jakub Otruba a Michael Boroš, měli k dispozici každý po šesti závodech. 

Z tohoto úhlu pohledu je Jakub Otruba zaslouženým vítězem celého seriálu, čímž jenom potvrdil, že je letos z pohledu žebříčku UCI nejlépe postaveným českým jezdcem a to nejen na kontinentální úrovni, ale absolutně!

Měl jsi někdy lepší sezónu, než letos? „Absolutně ne!“

Kam řadíš tohle vítězství? „Pochopitelně cennější jsou výsledky z mezinárodní scény, ale jsme český tým a vítězství v domácím pohárovém seriálu je pro mě i tým velmi cenné.“

Z Lovosic se tým vydal rovnou do Chorvatska, kde v úterý odstartuje do jedničkového Cro Race společně s pěti World a pěti ProTeams. S čím tam jedeš? „Udělat nějaký pěkný výsledek, za což považuju umístění v první desítce.“

Uvidíme tě po letošní skvělé sezóně v té příští v týmu vyšší než kontinentální úrovně? „Rád bych a pracuju na tom.“

Výsledky Lovosice

Výsledky ŠKODA CUP 2023