Slováci na rozdíl od Čechů pořádají samostatný šampionát v časovce pro kategorii U23. Poprvé se tak stalo v roce 2012. Nejznámějším jménem, které se zapsalo do listiny vítězů dokonce dvakrát, byl Erik Baška, který řadu let doprovázel v týmech nejvyšší divize Petra Sagana a dokonce se v roce 2015 stal evropským šampionem v této kategorii v silničním závodě.

Matthias Schwarzbacher patří aktuálně k největším talentům slovenské cyklistiky, což byl pochopitelně hlavní důvod, proč se ocitl v ATT Investments.

Rok předtím ještě coby junior závodil za italský CPS a na mnoha závodech reprezentoval Slovensko včetně MS a ME. K jeho nejvýraznějším úspěchům patřilo celkové prvenství na Mezinárodních dnech cyklistiky v Dubnici nad Váhom a celkové 4. místo na juniorském Okolo Maďarska, závodu zařazeného do seriálu Poháru národů.

V dresu ATT Investments letos závodil kromě Česka také v Řecku, Slovinsku, Francii, Polsku či Norsku a jeho hlavním úkolem byl postupný růst výkonnosti, získávání zkušeností a práce pro tým. Dnešní vítězství je tedy jeho premiérové a jde o jeho prozatím největší úspěch, za nějž byl oceněn 25 UCI body.

"Časovka byla relativně krátká (pozn. 15,5 km) s rovinatým profilem a několika zatáčkami. Ještě před týdnem jsem ležel s angínou na antibiotikách, takže jsem měl ze závodu docela respekt a nevěděl jsem, co od sebe čekat. K prvenství mi určitě dopomohl i vyladěný materiál, který jsem loni neměl k dispozici. Je to můj první titul po pár letech na silnici a i v kategorii U23. Výsledku si velmi cením i proto, že jsem po nemoci cítil, že to ještě není úplně ono," řekl pro Roadcycling.CZ Matthias. 

Druhý slovenský nováček v týmu ATT Investments Richard Riška obsadil 4. místo.