Předposlední etapa byla se svými 197 km v letošním ročníku etapou nejdelší. Na trase byly vypsány dvě vrchařské prémie 2. a 3. kategorie, ale celkové převýšení činilo pouhých 1600 metrů.

V úvodní rovinaté části odjel první únik. Jenže při stoupání na první vrchařskou prémii rozjel tým Caja Rural takové tempo, že nejenže únik zlikvidoval, ale potrhal peloton na několik kusů. Po sjezdu se vše zase sjíždělo do kupy a v té době se vytvořil druhý únik. 

GN28433XUAAnU6p.jpg

Sešla se v něm čtveřice ve složení Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA), Angulo (Burgos-BH), Bernas (Mazowsze Serce Polski) a Hannay (Saint Piran). Co se týče celkové klasifikace, nebezpeční příliš nebyli, nejlépe postavený Cepeda ztrácel na průběžného lídra Ricarda Zoidla (Felt-Felbermayr) +5:33 min.

Právě Jefferson Alveira Cepeda byl mezi uprchlíky nejzajímavějším jménem. Krom toho, že je bratrancem Jeffersona Alexandera Cepedy, jezdícího za EF Education-EasyPost, zaujal letos především 4. místem v celkové klasifikaci na O Gran Camiňo (2.1) za vítězným Jonasem Vingegaardem a 5. místem na Brabantském šípu (1.Pro), když přijel v první šestičlenné skupině, z níž byl nejúspěšnější Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R La Mondiale).

GN3X8W8XcAAxI7D.jpg

Na sjíždění se podílelo více týmů včetně Elkov-Kasper, ale největší díl práce odvedli jezdci ATT Investments, zvláště Dan Turek a Jakub Otruba. Komentátor livestreamu opakovaně připomínal, že český tým pracuje na tom, aby dovezl do spurtu polského sprintera Bartosze Rudyka, který vyhrál spurt pelotonu ve druhé etapě. Pohříchu však až za trojicí uprchlíků.

Především díky jejich práci byli muži v úniku 10 km před cílem dostiženi, aniž by jim bylo umožněno získat body na druhé VP, o které Cepeda s Angulem intenzívně usilovali. V následném dost technickém sjezdu se na samé špici pelotonu pohybovali jak jezdci ATT Investments, tak Elkov-Kasper, kteří měli také své žhavé želízko v ohni do hromadné koncovky v podobě Lukáš Kubiše.

GN3h_H_W4AEKR0v.jpg

Po sjezdu to bylo do cíle už jen 3 km. V chaosu, který nastal, se nakonec podařilo Dominiku Neumanovi přivézt svého polského kolegu Rudyka na skvělé pozici do poslední necelé dvoustovky. Bohužel ani tentokrát to nevyšlo, byť to bylo na foto finiš. O centimetry byl lepší Dylan Hicks.

Hicks je 20letý Brit, který loni jezdil za Development Team DSM a letos přestoupil do britského kontinentálního Saint Piran.

Na 5. místě dospurtoval Matyáš Kopecký (Novo Nordisk), Lukáš Kubiš byl 14.

Na celkovou klasifikaci neměla etapa vliv. Co se ale změnilo, bylo držení červeného dresu pro nejlepšího v bodovačce: před poslední předpokládejme že znovu sprinterskou etapou ho získal Bartosz Rudyk!

442435085_468347909043763_6009548457963952180_n.jpg

Bartosz Rudyk: "Abych byl upřímný, druhá vrchařská prémie byla pro mě snadnější, než ta první. Celou etapu mě kluci chránili a zároveň většinu etapy odjeli na čele pelotonu. Poslední kilometr byl chaotický i proto, že se odehrál v klesání. Dominik pro mě udělal skvělý leadout, já jsem možná vyrazil o trochu dřív po tak dlouhé etapě. Prohrát tak těsně není ostuda, jsem rád i za druhé místo, což mi vyneslo červený dres."

Dominik Neuman: "Většinu etapy jsme tahali na špici. Moc týmů s námi spolupracovat nechtělo. Navíc foukal poměrně silný protivítr, což práci ztěžovalo. Naším cílem bylo, aby kluci, co jsou v pořadí, tedy Márton a Kuba, nic neztratili, a pak se pokusit vyhrát etapu s Bartoszem. Mou úlohou bylo udělat Bartoszovi leadout, který jsem začal kolem pětistovky a dovezl jsem ho někam na 170 metrů před cílem. I když se vítězství těsně nepodařilo, etapa se nám povedla, závod jsme tvořili, odtahali jsme si to. Máme tu respekt pelotonu, i ProConti týmy vidí naši sílu, takže nám vůbec nepomáhají. Znovu jsme i dnes podali super týmový výkon, výsledkům jdeme naproti a odvádíme tu slušnou práci, což mě moc těší!"

Vojta Řepa: "Dneska si to asi nejvíc střihnul Dan Turek, protože většinu etapy jsme odtahali na špici a nikdo nám moc nepomohl. Stejně jako včera jsme měli závod v naší režii. Sportovní ředitelé dalších týmů dali najevo obdiv k naší práci. Bartosz na ty dveře buší každou etapu, jisté zadostiučinění je, že se na pódium přeci jen dostal, když si šel pro dres lídra bodovací soutěže. Chceme ho udržet i po zítřku. Stejně jako pořadí v GC."

443732306_468347919043762_1855068599330440099_n.jpg

Na pódiu se po etapě znovu objevil i Tomáš Přidal, aby převzal i po této etapě bílý dres pro nejlépe postaveného závodníka do 23 let!

Lukáš Kubiš: "V závěru jsem byl s Jakubem Ťoupalíkem a Michaelem Borošem, ale ztratil jsem jeho zadní kolo a do sprintu se nezapojil. Zítra nás čeká poslední etapa v ulicích Atén."

Petr Kaltofen: "Prioritou bylo udržet bílý dres Tomáš Přidala a to se podařilo. V závěru jsme se to pokusili natáhnout, ale do cíle bylo ještě daleko. Zítra by to mělo být trochu náročnější, což by Lukášovi mělo víc sedět. Hlavní je ale bílý dres a top deset."