V úvodu první půletapy odjela čtveřice outsiderů a podělila se o část bodů z prémií. Tempo pelotonu v této fázi určovali jezdci Adria Mobil mající v držení žlutý dres.

V prostřední profilově nejtěžší části byl únik zlikvidován a do útoku šly týmy EF Education a po nich Astany, jedoucí na Michele Gazzoliho. V nejtěžším stoupání se tento Ital ze záložního týmu kazašské sestavy pokusil atakovat, ale za zády si na vrchol nejtěžší vrchařské prémie přivezl Jakuba Otrubu.

Do posledních kilometrů tak najelo sice očesané, ale stále dost početné startovní pole. Od třetího kilometru se na špici srovnaly pouze dva týmy: polský Voster a ATT Investments. V posledním kilometru získali Poláci, jedoucí na Patryka Stosze, převahu, ale nakonec jim nebyla zas tak moc platná, protože etapu získal nejosvalenější sprinter startovního pole Filippo Fortin před Michele Gazzolim. Matúš Štoček dokončil na 6. místě.

ATT a Voster dokázaly svou převahu i tím, že v první skupině měly jako jediné týmy všechny své závodníky.

Matúš Štoček v bílém dresu slovenského šampiona najíždí za Fortinem, Stoszem a Gazzolim do poslední stovky metrů

Odpolední etapa byla podstatně profilově těžší. V podstatě se jelo jen nahoru a dolů přes dva dlouhé kopce.

Ujelo šest lidí, ale dojeti byli na úpatí druhého, těžšího stoupání (21 km a 4,5 %) díky týmu Maloja, které drželo žlutý dres a ve skupině nikoho nemělo. Zpočátku stoupání do toho šly mladíci EF Education DT, v posledních pěti kilometrech za to ale vzali cyklisté ATT Investments, konkrétně Jiří Petruš.

Vrchol přejížděla hodně natažená čelní skupina čítající zhruba 35 lidí. ATT pokračoval v útoku i ve sjezdu, v prudší části plnil svou roli hlavně Daniel Turek, v méně prudké pak jeli tempo především Michal Schuran a Jakub Otruba.

Michal Schuran v samostatné akci v dopolední etapě

Chráněnými jezdci byli Matúš Štoček, který ale měl v úvodním prologu smůlu, když ho jel za nejintenzívnějšího deště a chytil větší ztrátu, a hlavně Tomáš Jakoubek, v prologu nejlepší z týmu a před etapou 9. v průběžném pořadí.

Kluci pro oba kolegy připravili skvělou pozici, takže v závěrečných stovkách metrů se na čele objevil Tomáš Jakoubek. Jenže po poslední zatáčce to bylo do cíle ještě dost daleko na to, aby ho těsně přeskočil Michele Gazzoli. I tak to Tomášovi stačilo na to, aby se oblékl do žlutého.

Kluci z týmu odvedli perfektní práci. Trošku mě mrzí, že nevyšla etapa, ale žlutý dres je taky odměna. Cítím se velmi dobře, takže doufám, že vedení udržím,“ řekl Tomáš, který si tuhle roli letos po Malopolsku vyzkouší už podruhé.

Další skupina přijela se ztrátou přesahující 2 minuty, takže o celkové vítězství se nejspíš utká dnešní čtrnáctka nejlepších. Kromě Jirky Petruše v ní je pět borců ATT Investments, tři z Vosteru, dva z EF Education DT a po jednom z Astany DT, Adria Mobil, Dukly Bánská Bystrica a bulharského klubového Nessebaru.

Michele Gazzoli však vypadá mimořádně silně. Je silný v kopcích a umí se prosadit ve spurtu i z početnějšího pole. Od něj a od Poláků z Vosteru bude hrozit největší nebezpečí.

V pondělí je totiž na programu ještě těží kopec, než v nedělním odpoledni. Po předkrmu v podobě vrchařské trojky přijde na řadu vrchařská jednička, která je sice kratší (13 km), ale prudší (5,1 %). Z ní se stejně jako v předešlý den už jen sjíždí do cíle: nejprve 14 km v prudším a potom stejná porce v pozvolnějším klesání.