Márton Dina je jednou z letošních posil ATT Investments a dosavadními výsledky naplňuje očekávání, které do něj vedení týmu před sezónou vkládalo. Výsledky z národního šampionátu jsou dalšími naleštěnými korálky na šňůrce letošních výsledků tohoto maďarského cyklisty ve službách českého týmu. 

Jsou zatím nejčerstvějšími. Tím prvním byla vítězná etapa v etapáku Trenčínským regionem, po němž následovalo 3. a 2. místo na pohárových závodech v Krásné Lípě a České Kamenici, 17. místo Okolo Maďarska, 3. na Fléche du Sud, 9. na Tour de la Mirabelle a nakonec třešnička na dortu v podobě dvou vítězných etap a celkového prvenství Okolo Malopolska.

Oslovili jsme Mártona, aby nám popsal průběh maďarského mistrovství.

"150 km dlouhý závod se skládal z devíti rovinatých okruhů, po nichž následovalo 3,5 menšího okruhu o celkové délce 17 km, při němž se muselo třikrát vyjet kilometrové stoupání o sklonu 10% a na jeho vrcholu byl také umístěn cíl."

"Byl to hodně hektický závod se spoustou útoků. Domácí kontinentální tým Epronex se 10 závodníky pokoušel závod kontrolovat, ale jezdci profi týmů v aktivitě po většinu času v ničem nezaostávali. Valter pak šel do sólového úniku. Mysleli jsme si, že ho dostihneme před kopcovitými okruhy a v posledním z rovinatých jsme pracovali opravdu tvrdě. Ale byl super silný a nebyli jsme schopni ho dojet."

"Ve finále jsem se cítil hodně silný, poměrně snadno jsem se zbavil Peaka (Human Powered Health), Fettera (EOLO Kometa) i Kusztora (Novo Nordisk), ale 2. místo bylo maximem, kterého jsem byl schopen docílit. Přijel jsem původně pro vítězství, byl jsem maximálně motivovaný, ale Attila byl na jiné úrovni, než zbytek startovního pole. K vítězství mu blahopřeji."

"Samozřejmě jsem trochu zklamaný, je to mé třetí 2. místo z domácího šampionátu, ale jsem hodně spokojený s mou aktuální formou. Opravdu se těším na další závody, které budu moci opět absolvovat s ATT Investments."

Na start maďarského mistrovského závodu se postavilo 41 závodníků, v cíli jich bylo klasifikováno 22. Na vrchol prudkého cílového kopce se dojíždělo po jednom a se značnými časovými rozdíly. Attila Valter přijel do cíle o 2:28 minuty dříve než Márton Dina a ten měl náskok 35 vteřin na 3. Erika Fettera z EOLO-Kometa.

Valter v dosavadním průběhu sezóny především pomáhal lídrům Jumbo-Visma Jonasi Vingegaardovi a Primoži Rogličovi, a patři k jejich dvorním domestikům, který s nimi zůstával obvykle jako poslední v kopcovitých závěrech. Byl tedy důležitým strůjcem vítězství Vingegaarda na Gran Camiňo, v Baskicku i při Dauphiné, a Rogliče na Tirrenu. Volnou ruku a pozici lídra vyfasoval v Norsku a hned z toho bylo 4. místo.

Na Tour ale nejede, počítá se s ním na Vueltu.

P. S. Maďarský šampionát může posloužit jako inspirace do diskuse, zda by bylo lepší pořádat český šampionát samostatně (český peloton letos tvořilo 94 závodníků) a zda ho někdy mohou vyhrát i vrchaři.