Bahrain Victorious má za sebou nejlepší sezónu své historie, Sonny Colbrelli vyhrál monument Paříž - Roubaix, etapový závod Benelux Tour a stal se mistrem Evropy. Na Grand Tours nevyšlo nic podle původních plánů, přesto z toho bylo druhé místo Damiana Carusa na Giro d'Italia, Jack Haig dokončil třetí španělskou Vueltu a Gino Mäder se ve Španělsku dostal na páté místo celkově a získal bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let. Úspěšná byla i Tour de France, Matej Mohorič vyhrál dvě etapy a Dylan Teuns jednu.

Ovšem s jídlem roste chuť a Bahrain chce vítězit i v příštím roce. A velmi důležité budou právě třítýdenní závody. Damiano Caruso se letos prosadil na Giru, kde vyhrál jednu z nejtěžších etap, i na Vueltě, kde také zvítězil. Ale příští rok ho možná čeká start na Tour de France. Zde by měl být luxusním domestikem pro Jacka Haiga, předpokládanou jedničku týmu. Haig touží po úspěchu na Tour, ale myslí i na návrat na Vueltu.

"Chci jet o celkové pořadí," potvrzuje osmadvacetiletý Australan. "Příští rok chci být na startu dvou Grand Tours. Nejsem příznivcem nízkých teplot a deště, takže bych chtěl radši na Tour a Vueltu, než na Giro. To třetí místo na Vueltě mi dodalo sebevědomí, chci jezdit o celkové pořadí," dodává Haig, který sezónu zahájí na UAE Tour, poté zamíří na Paříž - Nice a Okolo Katalánska.

Damiano Caruso

Caruso nedávno zmínil, že se pravděpodobně na Giro nevrátí, protože tým s ním má jiné plány. Pokud by pomáhal Haigovi na Tour, pokusil by se zároveň vyhrát jednu z etap a tím by během dvou let zkompletoval etapová vítězství na všech třech Grand Tours. Nic však ještě není rozhodnuto a Carusa zároveň láká domácí Giro, především kvůli etapám na Sicílii, odkud pochází: "Stále nevím, kde budu závodit. Letos jsem jel Giro a Vueltu, příští ročník Gira má dvě etapy na Sicílii, kde to dobře znám a chtěl bych tam závodit. Byl by to takový dárek pro fanoušky a extra motivace pro mě," vysvětluje Caruso pro TuttoBici.

Bahrain má v záloze také Mikela Landu. Baskický vrchař vzdal po pádu Giro a neuspěl na Vueltě. Spoléhat na něj nelze, to si v Bahrainu uvědomují, ale jistou míru volnosti by dostat měl. "Trasa Gira mi vyhovuje, je tam spousta kopců a málo časovek. Rád bych jel růžový závod i Tour de France, ale ještě nemáme jasný program. Cíle jsou stále stejné, chci vyhrát nějaký třítýdenní závod."

Ambice v celkovém pořadí mají také Wout Poels a Pello Bilbao, ale jejich úkolem bude především pomáhat. Zejména Bilbao však často zaskakuje za neúspěšné lídry. Podobně je na tom Gino Mäder. Švýcarský vrchař zaujal vítězstvími v etapách Giro d'Italia a Okolo Švýcarska a pátým místem na Vueltě, kde v boji o bílý dres porazil i Egana Bernala. Mäderův závodní program zatím není znám, ale měl by patřit k chráněným závodníkům.

Gino Mäder

Také klasikáři mají své slovo při výběru závodů. Sonny Colbrelli chce uspět na jarních klasikách a zvažuje návrat na Giro d'Italia, kde má přece jen o hodně větší šanci vyhrát etapu, než na Tour de France. Giro nejel už pět let. Slovinec Matej Mohorič se také soustředí na jarní klasiky: "Mým prvním cílem je úvodní víkend v Belgii, potom velké italské závody a samozřejmě Kolem Flander a Paříž - Roubaix a nakonec i Lutych - Bastogne - Lutych."

"Okolo Slovinska bude přípravným závodem před Tour de France a na závěr sezóny se soustředím na Benelux Tour a mistrovství světa," dodává.