150 kilometrů dlouhá etapa se startem a cílem v Tanundě byla hodně rychlá a tvrdá. Zejména pro oběti pádů, kterých nebylo málo. Do dlouhého úniku vyrazil jediný jezdec, Nans Peters (AG2R Citroen), a daleko před cílem byl dostižen. Na rychlostních prémiích probíhaly ostré souboje o bonusové sekundy do celkového pořadí, 4 sekundy získal Michael Matthews (Jayco AlUla), jeden z favoritů závodu, 2 sekundy sebral Ethan Hayter (Ineos Grenadiers).

Sestřih 1. etapy Tour Down Under: 

Luke Plapp (Ineos Grenadiers) byl nejaktivnější na vrchařských prémiích a dostal se do vedení této soutěže. Jinak však bylo jasné, že se bude dojíždět ve spurtu pelotonu. Do toho se nedostali někteří závodníci kvůli pádům. Patrick Bevin (DSM) odstoupil kvůli následkům pádu z kritéria Schwalbe Classic a Robert Gesink (Jumbo-Visma) byl sražen ze svého kola, udeřil se do hlavy a etapu nedokončil.

Tvrdý pád přišel i v posledním kilometru, v nájezdu do spurtu. Nejlepší pozici Matthews, který se však neustále otáčel za sebe, hledal Caleba Ewana (Austrálie) a nezareagoval dostatečně rychle na sprintujícího Phila Bauhause (Bahrain Victorious). Vysoký Němec udržel dobrou rychlost až na pásku a nechal za sebou Ewana, který se musel probíjet dopředu z nevýhodné pozice.

"Dnes to bylo strašně nervózní, hodně kluků bohužel spadlo," říká Bauhaus, který také skončil na zemi. "Spadl jsem dost ošklivě, byl to velký náraz, ale dokázal jsem se z toho vzpamatovat. Tým odvedl opravdu dobrou práci. V posledním kole jsme byli pořád vpředu. Na Schwalbe Classic jsem čekal moc dlouho, takže tentokrát jsem začal už 300 metrů před cílem. Bylo to opravdu těsné před Calebem Ewanem, ale jo, jsem moc šťastný."

Třetí skončil Matthews a připsal si další 4 bonusové sekundy. Díky nim se posunul na druhé místo celkového pořadí, ztrácí 6 sekund na vítěze prologu Alberta Bettiola (EF Education-EasyPost).